Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,613 $

A koronavírus-fertőzés valóban befolyásolja a férfiak termékenységét?

A koronavírus-járvány megjelenésével párhuzamosan a dezinformációk is megjelentek, némelyiknek azonban tényleg lehet alapja.

Fotó: Unsplash/Jonas Kakaroto
Orvostudomány

Szabó Kata

Szerkesztő

Az interneten jelenleg az egyik leginkább terjedő téves teória a Covid által okozott meddőség. Hiába cáfolták meg azonban ezt a pletykát, a tény, miszerint a vírus negatív hatással lehet a termékenységre, már bizonyított.

A kutatók a világjárvány kezdete óta vizsgálják a betegségnek a férfiak termékenységére gyakorolt negatív hatásait. Az ezzel kapcsolatos kutatások különösen azután gyorsultak fel, hogy megfigyelték, a vírus a férfiakat súlyosabban érinti, mint a női betegeket, valószínűleg az átviteli mechanizmusa miatt – adta hírül houstonmethodist.org. Soron kívül Leszedték a közművesek a Momentum zuglói jelöltjének plakátját

Ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 bejusson a szervezetbe, és elkezdjen szaporodni, egy úgynevezett ACE2-receptorhoz kell kötődnie. Ez egy olyan fehérje, amely a szájban, a tüdőben, a szívben és a test más területein található sejtek felszínén található.

A test összes szövete közül a herék mutatják a legmagasabb szintű ACE2 mRNS-kötődést, ami miatt a kutatók aggódnak, hogy a vírus egyik fő célpontja lehet. A 2003-2004-es járványt okozó, nagyon hasonló SARS-CoV-1 vírus ugyanezt az ACE2-receptort célozta meg, és káros hatással volt a férfi nemi szervekre.

„Számos vírus, köztük az Ebola, a Zika, a herpes simplex, az Epstein-Barr, a humán papilloma, a HIV és a mumpsz bizonyítottan átmeneti vagy tartós termékenységi problémákat okozhat”

– fejtette ki Dr. Nathan Starke, a Houston Methodist urológusa.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a férfi betegek egy részénél a termékenység és a szexuális funkciók zavart szenvedhetnek, különösen azoknál, akiknek súlyos betegségben szenvedtek, és kórházba kerültek a fertőzés miatt.

Az egyik ilyen tanulmány szerint a spermiumszám csökkenése és hormonális változások is megfigyelhetőek voltak, melyek szintén a termékenységi zavarok fennállását jelezték. Egy floridai vizsgálatban a boncolások során a biopsziák 50 százaléka mutatott károsodott spermatermelő képességet.

Az még kérdéses, hogy ezek a zavarok mennyire lesznek tartósak, a vizsgálatok kiterjesztése ugyanakkor vélhetően erre is választ adna. Az viszont már bizonyossá vált, hogy a vakcinák két dózisának beadását követően a spermiumok egyik paraméterében sem volt jelentős csökkenés. Dr. Wesley Long, a klinikai patológia és genomikai orvostudományának adjunktusa szerint a termékenységet hosszabb távon sem befolyásolják a vakcinák:

„A vakcinák történetét nézve még soha nem volt olyan mellékhatás, amely a beadást követő két hónappal később jelentkezett volna. Az emberek aggódnak, hogy 10-15 év múlva valamilyen ismeretlen mellékhatás jelentkezik majd, de az igazság az, hogy ez még soha nem történt meg”.

Akár 15 év börtönt is kaphat, aki azonos neműekkel kezd kapcsolatba Irakban

Az iraki parlament szombaton elfogadta a törvényt, amely a vallási értékek védelmére hivatkozva akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhat az azonos neműek kapcsolataira.