Clouds
21 Budapest
Dollár
359,46 Ft
Euró
390,10 Ft
Font
444,07 Ft
Bitcoin
22,771 $

Sem meddőséget, sem vetélést nem okoz az AstraZeneca vakcinája

TÉMÁK:
#AstraZeneca
Fotó: Unsplash/Juli Kosolapova
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

Brit, dél-afrikai és brazil kutatások időközi eredményeit értékelve nem találtak bizonyítékot arra, hogy az AstraZeneca oltóanyaga befolyásolta volna a termékenységet vagy vetélést, koraszülést, halvaszülést okozott volna.

A The Lancet Correspondence tudományos szaklapban megjelent, külső szakértők által ellenőrzött tanulmány szerint az oltás nem csökkenti a termékenységet és nem károsítja a terhességet – számolt be a 24.hu

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Ezzel megérkeztek az AstraZeneca oltóanyagára vonatkozó, a termékenységgel és várandóssággal kapcsolatos első kutatási eredmények. 

A tanulmány négy folyamatban lévő kutatás időközi eredményeit értékelte, melyeket Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában végeznek. A vizsgálat során dokumentálták a terhességeket, illetve a szülés után három napig megfigyelték a kismamákat. 

A kutatásban 9755-en vettek részt, közülük 121-en estek teherbe. A termékenységi vizsgálatban 93 nő vett részt, közülük 50-en az AstraZeneca oltóanyagát, 43-an pedig kontrollvakcinát kaptak. A terhességi kimenetelt vizsgálatában 107 várandós nő vett részt, közülük 72-en az AstraZeneca oltását, 35-en pedig kontrollvakcinát kaptak. 

A lap szerint a kutatók a vetélést a terhesség 23. hete előtt elvesztett magzatként határozták meg. A kontrollcsoport és az oltottak csoportja között ugyanakkora volt a vetélési arány, és a leginkább az anya életkora és az alkoholhasználat volt a befolyásoló tényező. 

A brazil kutatás esetében megjegyezték, hogy az országban tilos az abortusz, így orvosi szempontból a vetéléseket fenntartásokkal kell kezelni, hiszen nem biztos, hogy azok valóban minden esetben “természetes úton” történtek meg.

A szakértők nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az AstraZeneca oltóanyaga befolyásolta volna a termékenységet, vagy vetélést, koraszülést, halvaszülést okozott volna.