Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,68 Ft
Euró
388,62 Ft
Font
453,22 Ft
Bitcoin
63,590 $

Űrbéli nukleáris tesztek tehetik tönkre a Pentagon műholdjait

Az Amerikai Védelmi Minisztérium szerdán közzétett stratégiai jelentéséből kiderült, hogy meglehetősen féltik az atombomba-kísérletektől a hírszerzésre használt szondáikat.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Amerikai Védelmi Minisztérium szerdán közzétett stratégiai jelentéséből kiderült, hogy meglehetősen féltik az atombomba-kísérletektől a hírszerzésre használt szondáikat.

Az 1967-es Outer Space Treaty egyezmény alapján mindennemű nukleáris kísérletezés tiltott a világűrben, a Pentagon azonban mégis aggódik amiatt, hogy Kína vagy Oroszország egy jövőbeni nagy háborúra felkészülve atomfegyvereket tesztelhet az univerzumban. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Az Egyesült Államok védelmi központjának legutóbbi hivatalos közleménye szerint egy lehetséges Föld közeli kozmikus nukleáris robbanás tönkre tehetné a hadsereg kommunikációs hálózatát, de több más műhold működését is megzavarhatná.

„Az atomrobbanások legnagyobb problémáját a detonáció után keletkező elektromágneses lökéshullám jelenti, amely következtében több szatellit elektronikája egyszerűen eléghet”, figyelmeztetett a védelmi minisztérium űrbiztonságért felelős államtitkár-helyettese, Stephen Kitay.

„Az űrbéli nukleáris detonációk olyan fenyegetést jelentenek, amelyre mindenképpen fel kell készülnünk.”

A dokumentum megcáfolja azokat a korábbi, már-már túlzottan optimista feltételezéseket, miszerint a világűr az emberiség által érintetlen, békés hely maradhat az idők végezetéig.

„Bárcsak azt mondhatnám, hogy az univerzum a nyugalom fellegvára, azonban a jelek arra utalnak, hogy ez korántsem igaz. A világűr egy potenciális konfliktus színterévé válhat, ezért a nagyhatalmak szüntelenül vetekedni fognak a meghódításáért.”

zárta gondolatait Kitay.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/szenzacio-trump-gondolkozik-a-foldonkivuliekrol-szolo-aktak-nyilvanossagra-hozatalan/