Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,94 Ft
Euró
389,36 Ft
Font
455,21 Ft
Bitcoin
59,244 $

Agykárosodást idézhetnek elő a mikroműanyagok

Kutatók rájöttek, hogy emlősök esetében a tengerben található, parányi méretű műanyagszemcsék képesek áttörni az úgynevezett vér-agy gátat, ami súlyos mentális rendellenességeket idézhet elő.

Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A mikroműanyagok szinte mindenhol megtalálhatóak a világon, leggyakrabban mégis az óceánok mélyén bukkanhatunk rájuk – a természetes erózió hatására apróvá morzsolódó, élőlények számára rendkívül toxikus részecskék a planktonoktól kezdve a rákokon át a cápákig és bálnákig bármit képesek megmérgezni.

Dél-koreai egyetemi hallgatóknak és tanáraiknak sikerült bebizonyítaniuk egereken végzett laboratóriumi kísérletek révén, hogy ezek a mikroszemcsék képesek áttörni az eddig áthatolhatatlannak hitt vér-agy gátat. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Kimutatták, hogy ezek a műanyagdarabkák kedvező körülmények között felgyülemlenek az agyban található mikroglia sejtekben, amelyek kulcsfontosságúak a központi idegrendszer megfelelő működtetése szempontjából, ezért a behatolásukkal komoly neurológiai zavarok alakulhatnak ki.

Mivel a mikroglia sejtek a műanyagrészecskéket veszélyként érzékelik, ezért változtatni próbálnak morfológiájukon és alakjukon, ami végül apoptózishoz, vagyis programozott sejthalálhoz vezethet.

Emberi szöveteken szintén megnézték, miként hatnak a szervezetre a parányi szemcsék, és rájöttek, hogy az immunrendszer sem tudja őket kiiktatni és elnyomni, hiába kezdtek antitest termelésébe, a kiszűrésük gyakorlatilag megoldhatatlan feladatnak bizonyult.

Pletser Tamás: megfelelő szinten vannak a magyar üzemanyagárak

Mint mondta, ha mindent összevetünk, az adórendszer sajátosságait is figyelembe véve Ausztriához képest Magyarországon tulajdonképpen egy kicsit még magasabbnak is kellene lennie a benzin árának.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.