Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

23 tonna laborban növesztett húst termelhet évente egy startup

Egy San Franciscó-i vállalat ambiciózus célokat tűzött ki, elmondásuk szerint 181 tonna laboratóriumban kitenyésztett húst szeretnének előállítani az elkövetkező években.

...svg content...Twenty20
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Upside Foods különleges mesterséges húsüzeme egy 5 000 négyzetméteres területen található. A laboratóriumban előállított húsokról már több ízben is esett szó, ekkora léptékben azonban még sehol a világon nem tenyésztették ezeket a drága ínyencségeket – írta a San Francisco Chronicles portál.

A laborban kitermelt húsok révén jelentősen csökkenthető a károsgáz-emisszió, ami a hagyományos szarvasmarha-tenyésztés során keletkezik metánként, majd később átalakul szén-dioxiddá, ami hozzájárul az ózonréteg vékonyodásához. Soron kívül Küszöbön az új gázszerződés Törökországgal – Szijjártó Isztambulban tárgyal

A startup vezérigazgatója, Amy Chen elmondta, rendkívül izgatottak, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy fenntartható módon olyan élelmiszereket gyárthatnak le, melyekkel megfékezhető az üvegházhatású gázok koncentrációjának emelkedése.

Ez nem egy álom, hanem egy science fiction. Ma már eljutottunk oda, hogy realizáltuk a fantáziánkból kipattanó ötletet” – tette hozzá Chen.

Főként élő állatokból származó sejteket használnak fel az üzemben felhúzott hatalmas bioreaktorokban, ahol aztán a laboratóriumi tenyésztés során kiválasztják azokat a fehérjéket és tápanyagokat, amelyekkel feljavíthatják a végtermék minőségét és állapotát.

Már csak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyására várnak, ám ha a szabályozóbizottságok is megadják a zöld jelzést, beindulhat a nagyüzemi termelés, és hamarosan nem csupán a gazdagok, hanem az átlagemberek is kipróbálhatják a nem mindennapi húsokat.