Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,98 Ft
Euró
392,11 Ft
Font
458,22 Ft
Bitcoin
63,365 $

Izrael lelőtte a Hamász rakétáit és légicsapásokat indított a Gázai övezetben

Izraeli harci repülőgépek hétfőn kora reggel – órákkal azután, hogy a hadsereg Vaskupola védelmi rendszere lelőtte a Hamász által ellenőrzött területről indított rakétákat – több célpontra is csapást mértek a Gázai övezetben.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Izraeli Védelmi Erők három különálló rakétakilövésről számoltak be vasárnap késő este és hétfő kora reggel, és közölték, hogy legalább kettőt közülük elfogott a rendszer. Öt szderóti lakos könnyebb sérüléseket szenvedett, miközben óvóhelyekre menekültek, amikor vasárnap este megszólaltak a szirénák – jelentette a Jerusalem Post.

Aviv Kohavi altábornagy, az IDF vezérkari főnöke arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg „megvédi a gázai határt, és nem fogadja el Izrael szuverenitásának semmiféle megsértését”. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

„Minden egyes jogsértésért erőteljesen támadunk, és ezt fogjuk folytatni, és ha ezek eszkalálódnak, a Hamász és a Gázai övezet súlyos árat fog fizetni”

– tette hozzá.

Palesztin áldozatokról még nem érkezett jelentés. A feszültség azután fokozódott, hogy a múlt héten hat palesztin rab megszökött egy izraeli börtönből, valamint a májusi konfliktusok nyomán Egyiptom küzdelmes erőfeszítéseket tett a hosszú távú tűzszünet közvetítésére.

Vasárnap Jair Lapid izraeli külügyminiszter új megközelítést sürgetett a Hamásszal folytatott harcok befejezésére, és egy olyan tervet ismertetett, amely a gázai infrastruktúrába történő nemzetközi beruházást irányoz elő, cserébe a terrorcsoportra gyakorolt nyomásért, hogy hagyja abba a hadsereg kiépítését.

„Az Izrael által eddig követett politika nem változtatta meg lényegesen a helyzetet. Irányt kell változtatnunk” – mondta Lapid a Tel-Avivtól északra fekvő Reichman Egyetemen tartott beszédében, hozzátéve, hogy javaslatát az Egyesült Államokkal és más országokkal konzultálva tette.

Eközben az IDF egy katona elleni késelési kísérletről számolt be a Betlehemtől délre fekvő Gush Etzion csomópontnál. Egyetlen katona sem sérült meg, és a támadót kórházba szállították. A Hamász azt szorgalmazza, hogy Izrael vessen véget a Gáza gazdaságát tönkretevő, bénító blokádnak, míg a zsidó állam azt követeli, hogy a csoport engedjen szabadon két fogságban lévő izraeli civilt, és adja vissza két halott katona földi maradványait.