Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Izrael a Hamász gázai létesítményeit bombázza a tüntetések után

Gumiabroncsokat égetnek palesztinok a Gázai övezet és Izrael határán 2021. augusztus 28-án éjjel. Két év után újrakezdõdtek a palesztin tüntetõk és izraeli katonák közötti éjszakai összecsapások a Gázai övezet és Izrael határán. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A palesztinok szerint azért folytatják a tüntetéseket, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre az enklávét sújtó korlátozások enyhítésére.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy repülőgépei a Hamász gázai telephelyeit támadták korán reggel, válaszul az ostromlott palesztin enklávéból indított gyújtóléggömbökre, mivel az erőszak újabb növekedése próbára teszi a törékeny tűzszünetet, amely májusban véget vetett a Gáza elleni halálos támadásnak.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

A hadsereg szerint vasárnap több száz palesztin gyűlt össze az éjszaka folyamán az Izrael és a Gázai övezet közötti elválasztó gát mentén, robbanóanyagokat dobáltak és gumiabroncsokat égettek, és a csapatok “zavargások feloszlatására szolgáló eszközökkel” válaszoltak.

Palesztin csoportok szombaton bejelentették, hogy újra tüntetnek az elválasztó gátnál, azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre, hogy enyhítse az elszigetelt területet sújtó büntető korlátozásokat.

A tüntetések még aznap kitörtek, az izraeli hadsereg pedig éles lövedékeket, könnygázt és kábító gránátokat vetett be, miközben a palesztinok gumiabroncsokat égettek. A gázai egészségügyi minisztérium szerint 11 palesztin sérült meg az összecsapásokban, közülük hárman éles lövedékektől.

“A légicsapások válaszul történtek arra vonatkozóan, hogy a Hamász gyújtóléggömböket lőtt izraeli területre, valamint a tegnapi erőszakos zavargásokra”

– áll az izraeli hadsereg közleményében.

Izrael és Egyiptom azóta tart fenn blokádot a Gázai övezet ellen, hogy a Hamász 2007-ben, a palesztin választások megnyerése után megkezdte a Gázai övezet kormányzását. Azóta négy erőszakos összecsapás volt Izrael és a Hamász között, a legutóbbi a májusi támadás volt.

A blokád korlátozza az áruk és az emberek be- és kijutását a Gázai övezetbe, ami tönkretette a terület gazdaságát és komoly kárt okozott a kétmilliós lakosságnak. A palesztinok közölték, hogy a tüntetés az első volt az éjszakai tiltakozások sorozatában, és a hét folyamán folytatódni fog.

“A megszállás nem fogja élvezni a nyugalmat, amíg nem oldják fel szeretett földünk ostromát”

– mondta Abu Omar, a tüntetők szóvivője.

“Az érdekeinknek megfelelően működjenek”

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök vasárnap kora délután közölte:

“Érdekeinknek megfelelően fogunk tevékenykedni Gázában”.

Szombaton a gázai palesztinok végső nyugalomra helyezték a 12 éves Omar Haszan Abu al-Neil palesztin gyermeket, aki belehalt sérüléseibe, miután az izraeli erők egy héttel korábban a határ menti összecsapások során lelőtték.

Egy egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszünet vetett véget a Gáza elleni májusi izraeli támadásnak, amelynek során gázai harcosok rakétákat lőttek ki izraeli városok felé, Izrael pedig bombázta az enklávét. A 11 napig tartó harcok során 260 palesztin, köztük 67 gyermek, és 12 izraeli halt meg.

Az erőszak azonban a közelmúltban fokozódott annak ellenére, hogy Izrael ebben a hónapban bejelentette a Gázába irányuló katari segélyek újraindítását, amely döntés a tűzszünet megerősítését jelentette.

Palesztin csoportok szerint Izrael még nem tartotta be a szavát, és az elmúlt két hétben harcosok rakétát lőttek ki és gyújtóanyagot szállító léggömböket küldtek Izraelbe, ami bozóttüzeket okozott és megtorló támadásokat vont maga után a Hamász létesítményei ellen – írja az Al Jazeera.