Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Újra kiéleződött a konfliktus, ismét rakétákat lőttek a Gázai övezetből Izrael felé

MTI/EPA/Abir Szultan

Takács Petra

2021. augusztus 16. - 17:43

A májusi hadművelet óta először, ismét rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé.

Ismét rakétákat lőttek a Gázai övezetből Izrael irányába a májusi Falak őrzője hadművelet óta először – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A szomszédos izraeli területre indított két rakétából az egyik még a Gázai övezetben ért földet és robbant fel, a másikat pedig a levegőben semmisítette meg az izraeli Vaskupola nevű légvédelmi rendszer ellenrakétája.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Nem történt kár emberéletben vagy anyagiakban, de riadalmat keltett Szderótban és a környező településeken, hogy több hónapos szünet után ismét megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések. A májusi, tizenegy napos Falak őrzője izraeli hadművelet óta ez volt ez első súlyosabb fegyveres konfliktus.

A ynet szerint a rakétatámadásnak két oka lehetett: egyrészt késlekedik a Katarból korábban rendszeresen folyósított pénzügyi támogatás az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet számára, másrészt pedig hétfőre virradóra a ciszjordániai Dzseninben az izraeli hadsereg egységei letartóztatás közben megöltek négy, fegyveresen ellenálló palesztint.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint az álcázott izraeli katonák megpróbáltak letartóztatni egy gyanúsítottat Dzseninben, a Ciszjordánia északi részén található palesztin nagyvárosban, amikor több palesztin tüzet nyitott rájuk, és az így kialakult tűzharcban életét vesztette négy palesztin fegyveres.

Az incidens után az Iszlám Dzsihád, a Gázai övezet egyik fegyveres csoportja bejelentette, hogy a palesztinok halála “nem volt hiábavaló”. Mahmúd Abbász palesztin elnök is elítélte Izraelt, s kijelentette, hogy a történtek “robbanáshoz vezethetnek”. A lap szerint az utóbbi hetekben azért is növekedett meg a feszültség, mert holtpontra jutottak a májusi hadművelet után egyiptomi közvetítéssel Izrael és a Hamász között megindult tárgyalások.

Gázában egyre nő az elégedetlenség, mert Izrael nem hajlandó a korábbi módszerek szerint a Katarból érkező, készpénzzel teli bőröndöket beengedni az övezetbe a Gázánál lévő ereci átkelőn, hanem ragaszkodik a pénz útjának és felhasználásának ellenőrzését biztosító banki eljáráshoz, ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság (PA) által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át a PA Gázai övezetben lévő kirendeltségeire, és onnan osszák szét.

Az MTI azt írja, az utolsó, katari készpénzzel teli bőrönd néhány nappal a Falak őrzője hadművelet előtt került az övezetbe, és Gázában már három hónapja nem kaptak újabb anyagi segítséget. A támogatásból havi több millió dollárt a Hamász-vezetők fizetésére fordítanak, s nincs törvényes módja, hogy ellenőrzött banki kifizetéseket folyósítsanak a számukra. Ezért ez jelenleg csakis készpénzben lehetséges.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.