Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Az izraeli-palesztin konfliktus mindkét térfelén lelki terhet ró a civilekre

A hajnali izraeli légicsapások egyikében megsemmisült hatemeletes épület romjai Gázában 2021. május 18-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború. A feszültség május elején éleződött ki a térségben, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen. A helyzet az után mérgesedett el igazán, hogy izraeli rendőrök palesztinokkal csaptak össze a muszlimok szent helyén, az Al-Aksza mecsetnél, amire a Hamász azzal reagált, hogy rakétákkal kezdte lőni Izraelt a Gázai övezetből. Erre Izrael ellencsapásokkal válaszolt. MTI/AP/Halil Hamra
Külföld
not image

Takács Petra

Szerkesztő

A közel-keleti erőszak mindkét résztvevőjének civiljei arról traumatizáló eseményekről számolnak be, többek között arról beszélnek, hogy félnek elhagyni a lakásukat, attól tartva, hogy lebombázzák őket.

Izrael kedden újabb légicsapásokat mért gázai célpontokra, amire válaszul palesztinok tucatnyi rakétát lőttek izraeli területekre, ezzel indítva a harcok második hetét.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

A kanadai CTV egy Gázában élő írót, Maram Faradzsot érte el, aki arról számolt be, hogy míg eddig a reggelei munkába menetellel, estéi pedig a családjával és barátaival eltöltött időről szóltak, mára „minden megváltozott.”

Faradzs arról beszélt, hogy Gázában nincs hozzáférésük olyan búvóhelyekhez, mint másoknak (utalva ezzel az izraeli városokra), így amikor bombázást hallanak, anyjával a konyhaasztal alá, vagy egy ajtó mögé bújnak. Mint mondta, az elmúlt héten „az elképzelhető legrosszabb dolgokat élte át.”

„Láttam haldokló gyerekeket, a szeretteiket, elhunyt gyerekeiket gyászoló anyákat, pillanatok alatt porig rombolt otthonokat. Nem tudok enni, nem tudok munkába menni, nem tudok aludni, még a mosdóba sem tudok kimenni, mert attól félek, ott ér bombatalálat. Őrület.”

A CTV helyi tudósítója arról számolt be, hogy eddig ötvenezer palesztinnek kellett a bombázások miatt elhagyni otthonát, őket az ENSZ által üzemeltetett iskolákban szállásolták el, míg kedden megnyílt az egyik gázai határátkelő, hogy a segélyszállítmányok eljussanak a helyiekhez.

Eddig legalább 212 palesztin (köztük 61 gyermek) hunyt el és 1400-an sérültek meg a gázai egészségügyi minisztérium szerint. Izraelben eddig tíz áldozat volt, köztük egy ötéves gyermek.

Egy másik helyi beszámoló Jeruzsálemből jelentkezett. Mint elmondta, mivel ezt a várost nem bombázzák, így egyszerűbb az élet, de nem sokkal, mivel folyamatos tüntetések zajlanak:

„Nagyon feszült a hangulat, az emberek nem mozdulnak ki annyit, mint szoktak, egyáltalán nem a normális élet folyik itt, ráadásul nem is mi kaptuk a nehezebbik részét. Folyamatosan kapjuk a híreket a szeretteinkről a déli városokban, amiket bombáznak.”

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden hétfőn már arról beszélt, hogy országa támogatja a tűzszünet ötletét, de hozzátette, hogy nem akarják belekényszeríteni ebbe a feleket.