Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Szúnyog DNS-sé alakították az emberi DNS-t holland genetikusok

Amerikai és holland tudósok rájöttek, miként lehetséges rovarokban található genomot emberi DNS-sé formálni és vice-versa, így lényegében elméletben már képesek mutáns hibrideket létrehozni.

Pixabay
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Live Science magazin tudósításából kiderült, kutatók két kulcsfontosságú dolgot fejtettek meg a genetikai struktúrával kapcsolatban. Az egyik, hogy bizonyos fajok, mint például a szúnyogok, laza szerkezetű kromoszómával rendelkeznek, a másik pedig, hogy az olyan fajoknál, mint például az embereknél, az úgynevezett kondenzin II fehérje a felelős a változásokért.

A kondenzin II proteint termelő gén kikapcsolásával a tudósok elérték, hogy az emberi DNS sokkal inkább egy szúnyog örökítőanyagához hasonlítson, ezt a folyamatot pedig fordítottan is képesek voltak lebonyolítani, ami az evolúció egyik alapvető bizonyítékaként szolgálhat a szakemberek számára. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az Amszterdami Egyetem rákkutató biológusa és a tanulmány vezetője, Claire Hoencamp realizálta elsőként, hogy az emberi DNS-t rá lehet bírni arra, hogy a szorosan összefont kromoszómáját szúnyogéhoz hasonló genommá formálja, melyek egymás mellett teljesen eltérő alakot ölthetnek.

Mindeközben a Baylor Egyetem genetikusa, Olga Dudchenko rájött, hogy a fajok a korábban említett két különböző kategóriába esnek, és nem kell hozzá külső beavatkozás, csupán a természetes szelekció és az evolúció, hogy végül átalakuljanak, és az idő előrehaladtával változtassanak felépítésükön.

Az egyetlen kérdés az maradt, van-e evolúciós előnye a kondenzin II fehérje-kiválasztódás megakadályozásának, illetve ha igen, ez pontosan milyen folyamatokat idézhet elő.

Hoencamp és Dudchenko úgy gondolják, hogy alapvetően a túlélőképesség, valamint az immunrendszer erősödhet, ám ezeket az állításaikat egyelőre nem tudták alátámasztani, így az elkövetkező években az ezekkel kapcsolatos kísérletekre helyeződhet a hangsúly.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.