Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,64 Ft
Euró
388,28 Ft
Font
450,74 Ft
Bitcoin
61,176 $

Sokkal tovább bírta a küldetéseket az Ingenuity marskopter, mint azt korábban tervezték

A NASA mérnökei meglepődve tapasztalták, mennyire robusztus szerkezetet alkottak meg, az apró drónhelikopter ugyanis túlteljesítette elvárásaikat.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az alig két kilogrammot nyomó Ingenuity-t április elején helyezte le a marsi talajra a Perseverance rover, azóta pedig öt tesztrepülést hajtottak végre vele, melyek során pazar felvételek készültek a vörös bolygón lévő tájról.

A CNN-nek adott nyilatkozatában a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető mérnöke, Bob Balaram elmondta, már minden szükséges információt begyűjtöttek az Ingenuity révén a Marsról, ám mivel az egység még tökéletesen működik, lehetségesnek tartják, hogy további missziókat végrehajtanak majd vele. Soron kívül Verőfényes napsütéssel köszönt be a péntek, csak délután alakulhatnak ki záporok

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a hatodik repülés alkalmával már egy közeli kőzetet is megvizsgálhat az Ingenuity, mielőtt leszállna az előre kijelölt landolási helyen.

Mindezzel azt bizonyíthatnák, hogy nemcsak a Marson való repülés, hanem a különféle manőverek, valamint még a mintagyűjtés is gond nélkül kivitelezhető feladat, amivel megalapozhatják a jövőbeni küldetések célkitűzéseit is. Thomas Zurbuchen, a NASA Science Mission Directorate adminisztrátora közölte, az Ingenuity kifogástalan egészségnek örvend, ezért kár lenne abbahagyni vele a kutatásokat.

A harmadik repülés során 10 méteres magasságba fog emelkedni a marskopter, majd 150 métert tesz meg délnyugati irányban a Jezero-kráter környékén, miközben színes felvételeket készít majd a környékről, végül a Field C névre keresztelt mezőn landolhat.

Új sebességrekordot is felállíthatnak a tesztek során, a modul ugyanis 15 km/h-ára gyorsulhat fel a vörös bolygó felszíne felett, amire eddig még egyszer sem volt példa az emberiség története során.