Fontos információk érkeztek a NASA Curiosity marsjárójáról

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.május.14 - 10:54

Már közel egy évtizede tartózkodik a vörös bolygó felszínén az amerikai űrhivatal rovere, ami ez idő alatt rengeteg információt gyűjtött be a Marsról, ám napjainkban komoly veszély fenyegeti az egységet.

A Curiosity számára a marsi talajon való közlekedés korántsem bizonyult egyszerű feladatnak, az évek során a kerekei olyannyira károsodtak, hogy kérdéses volt, egyáltalán túlélheti-e a viszontagságos körülményeket.

Mivel a Mars kövei nagyon élesek, ezért könnyűszerrel megsebesítheti az érzékeny fémkerekeket, azonban a NASA mérnökei gondoltak erre is, a Curiosity ugyanis képes arra, hogy egyszerűen ledobja magáról miniabroncsait anélkül, hogy a szerkezet többi komponense megsérüljön.

Az IEEE Spectrum magazin értesülései szerint az új technológia felhasználásával elkerülhették a nagyobb mértékű károsodásokat, ezért a rover a tervezettnél sokkal tovább húzhatja az égitest felszínén, mint azt korábban prognosztizálták.

Hála a mérnökök talpraesettségének, a Curiosity előtt még hosszú évek lehetnek, a Perseverance rover és az Ingenuity marskopternek köszönhetően pedig minden eddiginél többet tudhatunk majd meg a rejtélyes, vörös bolygóról.

Az egyelőre kérdéses, hogy a Perseverance idővel hasonló sorsra juthat-e, mint elődje. Evan Graser, a Curiosity csapat vezetője elmondta, tisztában vannak a problémák eredetével, ezért Percy-t már úgy építették meg, hogy sokkal tovább bírja a megváltozott időjárási körülményeket.

Ha a Curiosity még kibírhat évtizedeket a Marson, akkor a Perseverance rover lehetséges, még akkor is a vörös bolygó felszínén fog gurulni, amikor már az első emberi telepesek is megérkezhetnek, akik megkezdhetik az égitest terraformálását.