Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,54 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
452,92 Ft
Bitcoin
63,230 $

Így értelmezzük a WHO által kiadott engedélyt a Sinopharmra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megadta a sürgősségi felhasználási engedélyt a kínaiak által kifejlesztett Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagra, melyet ezentúl már hivatalosan és globálisan is lehet használni.

Fotó: MTI/Vajda János
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Habár nem állnak rendelkezésre konkrét és hivatalos klinikai eredmények arra vonatkozóan, hogy a kínai oltóanyag milyen hatással van az idősebb szervezetre, a WHO nem állapított meg felső határt az oltóanyag alkalmazására, mivel a korábbi adatok arra utalnak, hogy a vakcina valószínűleg hatékony védelmet nyújt az időseknek is.

„Mielőtt azt gondolnánk, hogy a WHO saját magának mond ellen figyelembe kell venni azt a nemzetközi törekvését, hogy a szervezet célkitűzése – ahogyan más betegségeknél is – a Covid vakcinák tisztességes és egyenlő elosztása, ahol a szegényebb, fejlődő nemzetek is védettséghez juthatnak” Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

– írta Facbeook-bejegyzésében Kunetz Zsombor.

A kínai vakcinával kapcsolatos döntés egyelőre ismeretlen, annyi azonban bizonyos, hogy igen jelentős szerepet játszott az engedélyezésben az egyre kritikusabb indiai járványhelyzet. Egyébiránt, mint ismeretes, Indiában van a világ két legnagyobb oltóanyaggyára, melyek napi szinten 2,5 millió adag vakcinát állítanak elő, ennek ellenére belföldön masszív vakcinahiány alakult ki.

Lázár János Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged felzárkózását tűzte ki célul

Lázár János építési és közlekedési miniszter a dél-alföldi régió fejlesztésének prioritását hangsúlyozta egy makói sajtótájékoztatón.