Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,33 Ft
Euró
389,39 Ft
Font
455,25 Ft
Bitcoin
58,390 $

Bolygók belsejében rejtőzhet a misztikus sötét anyag

Kutatók szerint hatalmas gázóriások közepében kell keresnünk a rejtélyes matériát, nem pedig az univerzum különböző neutroncsillagainak közelében.

Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Tudósok szerint a gravitációs erők kölcsönhatása következtében a sötét anyag folyamatosan egymással érintkezhet, miközben elpusztíthatják a környezetükben lévő sztenderd anyagot, óriási, robbanékony hőhullámokat előidézve – olvasható a Wired magazin riportjában.

Mindezekből kifolyólag joggal kereshetnék őket a csillagok belsejében, ám kutatók sokkal inkább a galaxis centrumához közel lévő exobolygókat vizsgálnák meg, szerintük ugyanis ezek az égitestek valósággal burjánozhatnak sötét anyagban. Soron kívül Lázár szerint Karácsony és Vitézy vidéken nem tudnának boldogulni

Elméleti fizikusok legújabb hipotézise alapján a következő generációs űrteleszkópokat mindenképpen a Tejútrendszerhez hasonló csillaghalmazok közepére kellene szegezni, ha detektálni szeretnék az asztronómusok a jövőben ezt a misztikus matériát.

Rebecca Leane, az MIT és a SLAC laboratóriumának asztrorészecske-kutató fizikus professzora a lap megkeresésére elmondta, a Tejútrendszerben található sötét anyag rendelkezhet kellő energiával ahhoz, hogy a gázóriások szifonként felszívják tartalmukat.

„Amint egy bolygó atmoszférájába kerülnek, a részecskék összevissza ütközhetnek egymással, mint a biliárd golyók. Protonnal való érintkezéskor hőt adnak le, majd pedig eltávolodnak egymástól, kialakítva egy természetes cirkulációt” – magyarázta Leane.

Még jó pár évet kell várniuk a kutatóknak ahhoz, hogy bebizonyíthassák teóriáikat, hiszen a jelenleg Föld körüli pályán lévő Hubble űrtávcső nem képes ezekre a finom mérésekre, a James Webb űrteleszkóp azonban rendelkezni fog a detektáláshoz szükséges mérőműszerekkel, a NASA azonban még mindig kivár a világűrbe való kilövésével.