Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Oroszország év végéig űrszondát küldhet a Holdra

Az orosz űrügynökség pontosan ott folytatná a kutatásokat, ahol 1976-ban befejezték a méréseket Földünk hűséges követőjének felszínén.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Space.com hírportál értesülései szerint az orosz űrhivatal a Hold déli pólusára tervez küldeni egy szondát idén októberben. A Luna 25 névre keresztelt misszió lesz az első orosz lander a Luna 24 után, amelyet még 1976-ban küldtek az égitest felszínére.

A küldetés célja a Holdon található jégréteg vizsgálata lesz, amely a Hold déli pólusa alatt húzódik. A kutatók abban reménykednek, hogy a Hold felületén lévő éles kőzetmaradványokat és porszemcséket is tanulmányozni tudják, ezáltal kiküszöbölhetik a jövőbeni missziókra leselkedő veszélyeket. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

Az Orosz Űrkutatási Intézet vezető tudósa, Lev Zelenyij egy korábbi, március 23-án tartott online konferencián elmondta, az elkövetkező tíz évben összesen öt missziót terveznek végrehajtani a Holdon.

Az elsők között lesz a Luna 26 orbiter 2023-ban és 2024-ben, amellyel a Hold körüli mágneses anomáliákat fogják vizsgálni. A jövőbeni küldetések során kőzetmintákat fognak begyűjteni, miközben a jégdarabkák fagyott állapotban kerülhetnek vissza a Földre, így a geológusok érintetlenül tudják őket megvizsgálni.

Mindeközben a NASA az Artemis-program révén ismét embereket küldhet a Holdra, ennek kitűzött dátuma pedig 2024 lesz, ám a koronavírus-járvány hátráltatta a felkészüléseket és a kiképzéseket, így könnyen elképzelhető a halasztás is.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Nem bírt a Juventus az AS Romával

Az AS Roma és a Juventus vasárnap este feszült egymásnak a Seria A 35. fordulójában, és ugyan a vendégek nem bírtak a hazai csapattal, a rómaiak húzták a rövidebbet.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.