Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,61 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
453,80 Ft
Bitcoin
63,996 $

A Wright fivérek repülőgépének darabkáit rejtették el a marsi helikopter belsejében

A NASA kutatói történelmi repülést hajthatnak végre az elkövetkező hetekben a vörös bolygó felett, amelyet egészen egyedi módon ünnepelnek meg.

Fotó: NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Ingenuity névre keresztelt, alig két kilogramm súlyú helikopter az űrügynökség Perseverance marsjárójának alsó részében tartózkodik, és már csak arra vár, hogy április 8-án megkezdje első kutatásait a vörös bolygón.

Az eseményre készülődvén a NASA még korábban egy bélyeg nagyságú szövetdarabot helyezett az Ingenuity napeleme alá, amely a Wright testvérek által megalkotott repülőszerkezetből származik – írta a CNET hírportál. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

Orville Wright volt az első ember, aki 1903-ban a Wright Flyer nevű, lucfenyőből készült és közel 80 kilogrammos erőforrással ellátott repülőgépével az égbe tudott emelkedni.

A szóban forgó repülőszerkezetből megmaradt muszlin szövet egy apró részét nyújtották ki a NASA mérnökei, majd felrakták a parányi drónhelikopter egyik paneljére, tisztelegvén ezzel Wrighték előtt – pontosan úgy, mint ahogyan ezt tették az Apollo-11 holdra szállásakor is.

A Perseverance azután, hogy leereszti hasi részéből az Ingenuity-t a talajra, egy apró fúvókával megtisztítja a kőzeteket, hogy a kütyü problémamentes felszállást hajthasson végre.

A helikopter előtt óriási kihívások tornyosulnak, az első marsi éjszaka túlélése lesz a legmegterhelőbb feladat, hiszen ekkor már a rover biztonsága nélkül kell átvészelnie a hideget, miközben nem szabad leállnia a hajtóegységeknek.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Robogósnak csapódott egy autós Pannonhalmán

Újabb és újabb balesetek történnek, most épp Pannonhalmán történt egy robogós incidens, ami miatt mentőket is riasztottak a helyszínre.