Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,31 Ft
Euró
389,45 Ft
Font
455,23 Ft
Bitcoin
57,017 $

Svédország díjemelést tervez repterein a légszennyezés miatt

A svéd kormány szerint az éghajlati hatásokat, például a bioüzemanyagok használatát is figyelembe kell venni a díjak kiszámításakor.

Fotó: Flickr/SAS Photographie
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

Svédország azt tervezi, hogy felszálláskor és leszálláskor több díjat számít fel a légitársaságoknak, ha repülőgépeik légszennyezése jelentősebb. Az intézkedés júliusban lép hatályba, és azt jelenti, hogy az újabb és hatékonyabb repülőgépek profitálnak a rendszerből, míg a régebbi gépeket magasabb díjak terhelik majd.

A svéd infrastruktúráért felelős minisztérium hétfőn elmondta, mindez azt jelenti, hogy a felszállási és leszállási díjak sokkal magasabbak lehetnek a korábbiaknál, amennyiben egy repülőgép éghajlatra gyakorolt hatása nagyobb, azonban csökkenthető lenne. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A projekt, amelyet a parlamentnek még jóvá kell hagynia, és amely a stockholmi Arlanda repülőtérre és a göteborgi Landvetter repülőtérre vonatkozik, a bioüzemanyagokat használó repülőgépeket is figyelembe veszi, ezzel pedig talán az első ország a világon, mely ilyen jellegű intézkedést tervez, a kormány azonban megjegyezte, a projekt egyelőre vita tárgyát képezi, és még némi finomhangolás szükséges az egyeztetéshez.

Svédországban kezdődött a „repülés szégyen”, vagy a flygskam mozgalom 2018-ban, amely komoly nyomást gyakorolt ​​az emberekre, hogy hagyják abba a repülést a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

A Svéd Vasút szerint egyetlen járat Stockholm és Göteborg, két legnagyobb városa között annyi szén-dioxidot termel, mint 40 ezer vonatút, ez a tény pedig egyértelműen ütközött a svédek magatartásával, akik korábban törzsutasok voltak a repülőkön.

Egy 2017-es tanulmány szerint a svéd légi közlekedés összessége körülbelül 1,1 tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős, mely 50 százalékos növekedést jelent 1990-hez képest.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.