Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,45 Ft
Euró
389,16 Ft
Font
454,95 Ft
Bitcoin
59,534 $

Bevállalnád, hogy szándékosan megfertőzzenek koronavírussal a tudomány nevében?

A következő hetekben kezdődik meg az Egyesült Királyságban egy erősen vitatott új tanulmány, melynek célja az új oltóanyagok és kezelések kidolgozása a koronavírus ellen.

CDC
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Egyesült Királyság etikai testülete jóváhagyta a „Human Challenge” névre keresztelt programot, melynek célja, hogy a fiatal és egészséges önkénteseket szándékosan megfertőzzék a koronavírussal. Ez az első ilyen jellegű tanulmány, mely miatt sokan elgondolkodhatunk, vajon ki akar önként jelentkezni a szándékos fertőzésre egy olyan vírussal, mely világszerte több mint kétmillió ember halálát okozta.

A kutatók legfeljebb 90 önkéntest keresnek 18-30 év közötti korosztályban, akiknél a legcsekélyebb a koronavírus-fertőzés kockázata. Az önkénteseket pénzbeli jutalommal kompenzálják, mely közel 1,4 millió forintos összegnek felel meg, mindezt egy közel egy évig tartó tesztelésért cserébe. Soron kívül Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

Dr. Andrew Catchpole, a hVIVO tudományos főtisztviselője elmondta, bár több ezer ember ajánlotta már fel részvételét a programban, a tanulmány továbbra is kizárólag olyan önkénteseket keres, akik korábban nem estek át a koronavírus-fertőzésen, és megfelelnek az egészségügyi kritériumoknak. A 23 éves Jacob Hopkins például úgy véli, minden felmerülő kockázattal tisztában van, és a szigorú előzetes szűrések eredményei alapján igen csekély az esélye annak, hogy fiatal és egészséges szervezete komolyabban megsínyli majd a koronavírus-fertőzést.

Bár elsőre kissé túlzásnak tűnhet a gyakorlat, az emberi tesztelés egyébként meglehetősen gyakori, miután az egészséges embereket eddig is kitették bizonyos vírusoknak – természetesen ellenőrzött körülmények között –, és előre meghatározott ideig megfigyelték őket. A hVIVO, a tanulmány egyik úttörő szervezete már 50 különböző vizsgálatot végzett több mint 3000 önkéntes bevonásával olyan vírusokkal, mint a respiratoris syncytialis vírus (RSV), az emberi rhinovírus (HRV) vagy az influenza. A hVIVO honlapján is szerepel, hogy a „Human Challenge” programot számos betegség, köztük a malária, a tífusz, a norovírus, a nátha és az influenza elleni oltások és kezelések kifejlesztéséért alkalmazzák.

A tanulmányt az Egyesült Királyság kormányának oltási munkacsoportja, az Imperial College London, a Royal Free London NHS Foundation Trust és a hVIVO végzi közösen, melynek fő célja, hogy segítse a tudósokat a fertőzés abszolválásához szükséges lehető legkisebb mennyiségű koronavírus előállításában, melyre már reagál az emberi szervezet és az immunrendszer.

A szándékos fertőzés az önkéntesek orrnyílásán keresztül fog megtörténni, ezt követően pedig szigorú felügyelet mellett 14 napig karanténban tartózkodnak majd, a résztvevők állapotának noymon követésére pedig azt ezt követő 12 hónapban kerül sor. A rendszeres vér- és pulzusvizsgálatok mellett a résztvevők kártyákat fognak kapni, melyekkel tesztelhetik esetleges íz- és/vagy szaglásvesztésüket, valamint kognitív tesztekkel ellenőrzik majd az esetleges neurológiai szövődményeket.

A rendhagyó tanulmány adatai egyértelműen jelentősen megkönnyítik a vakcina hatékonysági tesztjeinél alkalmazandó modell felépítését, valamint olyan alapvető tudományos kérdésekre adhat választ, melyek a hagyományos vizsgálatok során nem megállapíthatók, például, hogy pontosan milyen típusú immunválaszra van szükség a szervezetben, mely védelmet nyújt az újrafertőződés ellen.

Az Egyesült Királyság már legalább egy adag oltóanyagot sikeresen beadott 15 millió polgárnak, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon miért van szükség erre a vitatott tanulmányra, ha már rendelkezésre állnak hatékony oltóanyagok a koronavírus ellen. A kutatók azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a koronavírus új mutációinak rohamos terjedése indokolttá teszik a kutatás elvégzésének jelentőségét, lehetőleg minél több szempontot figyelembe véve.

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli interjújában tett fontos bejelentést az üzemanyagárakról.