1500 önkéntes elől titkolták, hogy rossz dózist kaptak az oltóanyagból

MTI/Vajda János
not image

Borbély Fanni

2021. február 2. - 21:58

Az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina utolsó stádiumú klinikai vizsgálatán résztvevő mintegy 1500 önkéntesének rossz adagot adtak az oltóanyagból, melyet nem közöltek velük.

A Metro által is közzétett, a Reuters által megszerzett dokumentumok alapján, a résztvevőknek nem mondták el, hogy hiba történt, ehelyett egy június 8-i keltezésű levélben értesítették őket arról, hogy ez egy olyan tesztelési folyamat része volt, melyben azt vizsgálták, a különböző dózisok mennyire hatásosak a vírus ellen, a dokumentumot pedig a vizsgálat vezetője, Andrew Pollard írta alá.

Steve Pritchard, az Oxford szóvivője elmondta, a fél dózist kapott csoport résztvevőit nem nevezték meg, ám előre tudták, hogy eltérés lesz majd az adagok kimérésében, azonban ezt már az adagolás előtt, s annak felülvizsgálatakor is megvitatták az illetékesekkel.

Az orvosi kutatások jóváhagyásáért és etikusságának biztosításáért felelős Egészségügyi Kutatási Hatóság nyilatkozatában kijelentette, hogy a tanulmány részleteiben alkalmazott változtatást, továbbá a résztvevőknek kiküldött levelet is jóváhagyta az egyik etikai bizottság.