Tudósok megfejtették, hogy miért okoz szaglásvesztést a koronavírus

not image

Kulcsár Péter

2020. április 2. - 20:23

Kutatók szerint a szaglószervet alkotó szövetek ugyanolyan géneket bocsájtanak ki, mint amilyenek a légzőrendszerben találhatóak – a COVID-19 pedig pont ezekben a traktusokban a legaktívabb.

A koronavírus egyik jelentős, ám kissé furcsa tünete a szaglóképesség elvesztése. Több beteg korábban semmilyen problémát nem észlelt magán azon kívül, hogy egyik napról a másikra hirtelen nem érezte például a fokhagyma vagy a parfüm erős illatát. A legújabb kutatás most fényt derített a különös tünet biológiai okára.

Brit fül-orr-gégészek kongatták meg először a vészharangot egy hete, amikor a szaglásvesztést, vagy orvosi nevén az anozmiát a COVID-19 fő tünetei közé sorolták.

Tudomásuk szerint két kollégájuk is megfertőződött koronavírussal azután, hogy olyan páciensek látogatták meg őket a rendelőben, akik hirtelen szaglásvesztésről panaszkodtak. Mindkét orvos jelenleg kritikus állapotban fekszik az egyik brit kórház intenzív osztályán.

A pandémia epicentrumának számító Vuhan tartományban arról számoltak be az első hírek, hogy rejtélyes módon a fül-orr-gégész szakorvosok sokkal nagyobb arányban fertőződtek meg és hunytak el.

“A korábban már ismert koronavírusok esetében 10-15% volt a tünetek aránya. Ebből kifolyólag nem meglepetés, hogy az új COVID-19 vírus szintén anozmiát okoz a fertőzött pácienseknél. Több bizonyítékunk is van Dél-Koreából, Kínából és Olaszországból, hogy a betegek jelentős részénél kialakult a szaglásvesztés, mint fő tünet.”

áll az ENT UK közleményében.

Németországban a koronavírusos fertőzöttek közül háromból két embernél jelen van az anozmia. Dél-Koreában a pozitív tesztet produkáló személyek esetében 30%-os a szaglásvesztés, amely mellé elég gyakran társul az ízlelési képesség gyengülése is.

A Harvard Medical School neurológiai intézetének kutatói nagyon kíváncsiak voltak ennek az érdekes tünetnek az okára, ezért megvizsgálták a szaglószervek szövetét alkotó genetikai információkat, hogy rájöjjenek, miért képes őket a koronavírus megtámadni.

Arra jutottak, hogy az egerek és az emberek esetében egyaránt a szaglószervek neuronjai két kulcsfontosságú gént, az ACE2-t és a TMPRSS2-t egyszerűen képtelenek kibocsájtani, ennek hatására pedig a COVID-19 fertőzőképessé válik.

A neuronok helyett azonban a szaglószervek őssejtjei segítenek ezeknek a géneknek az előállításában, amelyek viszont szerkezetileg teljesen megegyeznek a légzőrendszer egyes szöveteiben megtalálható sejtekkel, amelyeket a koronavírus elsődlegesen fertőz.

“Ha összegezni szeretnénk, akkor a kutatásaink rámutatnak, hogy a COVID-19 egyértelműen felelős az anozmiáért és az egyéb szaglószervi működési zavarokért.”

olvasható a bioRxiv tudományos portálon közzétett bejegyzésben.

Egyelőre nem szabad tényként kezelni a kutatás eredményeit, ugyanis kísérleti alapon hivatalosan még nem bizonyították annak helyességét. Ennek ellenére teljesen egyértelmű, hogy a szaglásvesztés akár magában is fő tünete lehet a koronavírusnak.