Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,275 $

Közös holdbázist építhet Kína és Oroszország

Az orosz és kínai kormány nemrég megkötött közös memorandumának értelmében a két ország együtt fog működni a jövőben egy közös holdbázis megalkotása érdekében.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A megállapodásban leírtak alapján Oroszország segíteni fog Kínának az eltervezett Nemzetközi Holdkutató Állomás (ILRS) létrehozásában az égitest felszínén, és az sem elképzelhetetlen, hogy a Nemzetközi Űrállomásra kijuttatott asztronauták között felbukkanhatnak kínai űrhajósok is.

A SpaceNews riportjából kiderült, az ILRS célja, hogy a 2030-as évek elejére fenntartható kutatóbázisok létesüljenek a Holdon. Oroszország korábban már belengette, hogy az ISS egy idő után használhatatlanná válhat, ezért helyette más projektekre szeretnének összpontosítani. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

A Leicesteri Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakértője, Bleddyn Bowen szerint a memorandum újabb bizonyítéka annak, hogy a két nagyhatalom szorosabban együttműködhet az űrprogramok keretein belül.

Az amerikai NASA és az orosz Roszkozmosz között az elmúlt években komoly feszültségek alakultak ki, az új szerződés következményeképpen könnyen lehet, hogy az Egyesült Államok űrügynöksége elveszítheti vezető pozícióját az űrversenyben.

Nemcsak az oroszok, hanem az Európai Űrügynökség is szemezget az ILRS ötletével, és már azon gondolkodnak, csatlakoznak-e a programhoz.

Ha mindez megtörténne, azzal tovább távolodhatna a NASA a közös űrprogramtól, és izolálva lennének a tudományos társadalomból, hiszen a kínaiak már korábban bejelentették, semmilyen módon sem kívánnak részt venni olyan projektekben, amelyekben a NASA is szerepel.

Cristiano Ronaldo megszerezte pályafutása 66. mesterhármasát

Cristiano Ronaldo közel 40 évesen gyűjtötte be pályafutása 66. mesterhármasát, és már 52 gólnál jár a szezonban 52 mérkőzést követően.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.

Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

Történelmi ütést mért a NY Red Bullsra az Inter Miami szombaton az MLS aktuális fordulójában, így a csapat tagjai a lehető legjobb hangulatban látogathatnak ki az F1-es Miami Nagydíjra.