Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

23 tonna laborban növesztett húst termelhet évente egy startup

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 9. - 23:56

Egy San Franciscó-i vállalat ambiciózus célokat tűzött ki, elmondásuk szerint 181 tonna laboratóriumban kitenyésztett húst szeretnének előállítani az elkövetkező években.

Az Upside Foods különleges mesterséges húsüzeme egy 5 000 négyzetméteres területen található. A laboratóriumban előállított húsokról már több ízben is esett szó, ekkora léptékben azonban még sehol a világon nem tenyésztették ezeket a drága ínyencségeket – írta a San Francisco Chronicles portál.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

A laborban kitermelt húsok révén jelentősen csökkenthető a károsgáz-emisszió, ami a hagyományos szarvasmarha-tenyésztés során keletkezik metánként, majd később átalakul szén-dioxiddá, ami hozzájárul az ózonréteg vékonyodásához.

A startup vezérigazgatója, Amy Chen elmondta, rendkívül izgatottak, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy fenntartható módon olyan élelmiszereket gyárthatnak le, melyekkel megfékezhető az üvegházhatású gázok koncentrációjának emelkedése.

Ez nem egy álom, hanem egy science fiction. Ma már eljutottunk oda, hogy realizáltuk a fantáziánkból kipattanó ötletet” – tette hozzá Chen.

Főként élő állatokból származó sejteket használnak fel az üzemben felhúzott hatalmas bioreaktorokban, ahol aztán a laboratóriumi tenyésztés során kiválasztják azokat a fehérjéket és tápanyagokat, amelyekkel feljavíthatják a végtermék minőségét és állapotát.

Már csak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyására várnak, ám ha a szabályozóbizottságok is megadják a zöld jelzést, beindulhat a nagyüzemi termelés, és hamarosan nem csupán a gazdagok, hanem az átlagemberek is kipróbálhatják a nem mindennapi húsokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.