Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,25 Ft
Euró
394,74 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
70,444 $

2050-re több műanyag lehet az óceánokban, mint hal

A világjárvány nemcsak milliók életét veszélyezteti szerte a világon, hanem a világ óceánjait is. Az ezekkel járó hulladékok újabb veszélyforrást jelentenek.

Greenbox

A T-800-as

Szerkesztő

A világjárvány nemcsak milliók életét veszélyezteti szerte a világon, hanem a világ óceánjait is. Az ezekkel járó hulladékok újabb veszélyforrást jelentenek.

A CNN számolt be erről a cikkében, hogy mekkora mennyiség kerül bele az óceánokba és egyéb más vizekbe. Az eldobott, eldobható maszkok, kesztyűk és törlőkendők egyre nagyobb problémát okozhatnak. Soron kívül Vasvári Vivien is hisz Varga Juditnak, és kiáll mellette

Az elmúlt hónapokban jól megfigyelhető volt, hogy ezek a hulladékok ott hevertek a földön, a partokon, vagy a vizekben. Sok ember egyszerűen nem vesz erről tudomást, és szimplán csak elhajítja azokat. Ekkora hatással bír a légszennyezettség a COVID-19 halálesetekre

Az előzetes adatokat szerint csak az elmúlt hónapban az éves tengerparti takarítás során több mint 62 000 ilyen pandémiás hulladékot szedtek össze, beleértve az egyszer használatos maszkokat és kesztyűket is.

A világ legnagyobb olyan kezdeményezése, ami önkéntes alapon történik, és azt minden évben szeptemberben rendezik meg. Tucatnyi országból vesznek ebben részt, miközben statisztikát is vezetnek a begyűjtött hulladékokról.

Idén 76 ország képviseltette magát a takarításban, és legalább 1.6 millió font mennyiség gyűlt össze, ideértve a pandémiás hulladékok tízezreit is. Ez volt az első alkalom az esemény 35 éves történetében, amikor az egyéni védőeszközöket külön kategóriába sorolták.

A világ óceánjai éves szinten már 8 millió tonna műanyagot emésztenek fel. Ez egy nagyon is valós fenyegetés, ami egyes élővilágok kipusztulásával járhat. Az előrejelzések szerint, ha ez így megy tovább, az óceánokban 2050-re több műanyag lesz, mint hal.

Becslések szerint a pandémia miatt havonta globálisan 129 milliárd eldobható arcmaszkot és 65 milliárd eldobható kesztyűt használnak az emberek. Ez pedig egy súlyos szám, tekintve, hogy abból mennyi kerül a vizekbe.

Április óta jelentős mértékben megnőtt ez a mennyiség, és ezt követően döntöttek úgy, hogy dokumentálják is a számokat. Az emberek szimplán csak eldobják az utcán a maszkokat, és az egyéb védőeszközöket, nem is foglalkozván a következményekkel.

2020 lehet a legforróbb év, amit valaha regisztráltak

Több olyan önkéntes is van, akik napi szinten takarítanak az utcán, és évek óta próbálják a saját környezetüket tisztábban tartani. Egy férfi csak San Diegóban, a strandon az elmúlt hónapban 413 latex kesztyűt és 700 egyszer használatos műtéti maszkot gyűjtött be. Az óceánokban fellehető műanyagok 80%-a a szárazföldről kerül bele a vízbe.

Hatalmas mennyiségtől lehetne megszabadulni, ha ezek a műanyagok nem lennének ott a parton. Sok ember még azzal sincs tisztában, hogy ezek az eszközök műanyagot tartalmaznak. Ezek nem olyasvalamik, amik biológiai szinten lebomlanak. Mikroműanyaggá bomlanak le, ami később a szárazföldi állatok és a tengeri élővilág szervezetébe jut.

Varga Judit állítja, egyszer a terhessége idején ajtónak lökte Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter nagyon súlyos állításokat tett Magyar Péterről, a volt férjéről a Hajdú Péternek adott interjújában.