Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,19 Ft
Euró
394,21 Ft
Font
456,82 Ft
Bitcoin
66,267 $

2020 lehet a legforróbb év, amit valaha regisztráltak

A legújabb brit klímajelentés szerint idén megdőlhetnek az abszolút hőmérsékleti rekordok – a Föld felszínén az elmúlt fél évszázadban sosem tapasztaltak akkora forróságot, mint 2020-ban.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legújabb brit klímajelentés szerint idén megdőlhetnek az abszolút hőmérsékleti rekordok – a Föld felszínén az elmúlt fél évszázadban sosem tapasztaltak akkora forróságot, mint 2020-ban.

A CarbonBrief jelentésében a NASA-tól, az Egyesült Államok Nemzeti Éghajlati Adatközpontjából, a Hadley Meteorológia Központból, a Berkeley Earth-től, a Cowtan and Way-től, valamint az EU Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálatától származó adatokat analizáltak. Soron kívül Közel 15 millió forintot raboltak a fegyveres betörők, majd lecsapott a TEK

Az ezen szervezetektől begyűjtött adatokat egy grafikonon összesítették, és kiszámolták a felszínen mért évi átlaghőmérsékleteket 1979-től egészen napjainkig. Rájöttek, hogy 50 év alatt 0,9 Celsius-fokkal melegedett a felszíni átlaghőmérséklet, ami nagyjából évtizedenkénti 0,18 Celsius-fokos emelkedésként értékelhető.

Kiemelték, hogy a 2020-as statisztikák döbbenetesek, ugyanis januárban, áprilisban, májusban, júniusban, júliusban és még szeptemberben is sorra dőltek meg a melegrekordok, így nem véletlen, hogy az éves átlaghőmérséklet is szignifikáns mértékben romlott.

„Elképzelhető, hogy a trópusi, Csendes-óceán környékén egyre növekvő La Niña eseménynek köszönhetően valamelyest visszaesnek a globális hőmérsékleti tendenciák az elkövetkező hónapokban, azonban csupán 2021-ben érezhetjük meg ennek hatásait.”

olvasható a tanulmányban.
Forrás CarbonBrief

A kutatók azt remélik, hogy az ehhez hasonló jelenségek miatt csökkenhetnek az értékek, bár kérdéses, ez mennyiben befolyásolhatja majd a globális szinteket. Az elemzésből megtudhattuk azt is, hogy a fosszilis üzemanyagok elégetéséből és a mezőgazdasági tevékenységekből származó üvegházhatású gázok koncentrációja szintén új rekordokat döntött meg 2020-ban.

A szakemberek közölték, továbbra is a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid a három leggyakoribb üvegházhatású gáz, amelyek szintje az atmoszférában már évek óta fokozatosan növekszik.

„A szén-dioxid messzemenően a legsúlyosabb tényező, hiszen nagyjából az 1750 óta tapasztalt emelkedés 50 százalékáért felelős. A maradék 16 százalék a szén-monoxidnak és halogénszármazékoknak, mint például a CFC-nek róható fel.”

tették hozzá a kutatók.