Clouds
21 Budapest
Dollár
367,97 Ft
Euró
394,73 Ft
Font
442,51 Ft
Bitcoin
22,959 $

Zelenszkij tanácsadója szerint az oroszok minél több civillel akarnak végezni

Fotó: Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épület romjai Kijevben 2022. december 31-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója úgy fogalmazott, Oroszországnak már nincsenek katonai célja, és megpróbálnak minél több civillel végezni.

Lassan egy éve tart az ukrajnai háború, ami több ezer civil, és még több katona életébe került. Aggasztó a helyzet, mert senki sem látja az igazi esélyt arra, hogy rövid időn belül Ukrajna és Oroszország békét kössenek egymással.

Valószínűleg ehhez az USA erős közreműködése is szükséges, de egy ideje Joe Biden és Vlagyimir Putyin még csak telefonon sem beszéltek. Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra Ukrajnáról, ugyanakkor Moszkva szerint Ukrajnának nincs béketerve.

Mindkét fél egymásra mutogat a kérdésben, legutóbb Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója például azt mondta a Twitteren keresztül, hogy az oroszoknak már nincsenek katonai céljai, és megpróbálnak minél több civilt megölni – írja a Sky News.

2023-at is rakétatámadásokkal indították az oroszok Ukrajnában, amivel jelezték, nem vesznek vissza. Moszkva szerint a korábbi csapások célja Ukrajna harcképességének csökkentése, addig Kijev azt mondja, az oroszoknak nincsenek katonai céljaik, és a civileket akarják bántani.