Clouds
21 Budapest
Dollár
354,15 Ft
Euró
385,98 Ft
Font
432,86 Ft
Bitcoin
23,611 $

Zelenszkij ideiglenesen elhagyja Ukrajnát, az Egyesült Államokba utazik

Fotó: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. november 9-én közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) fogadja Sean Penn amerikai színészt, aktivistát, a CORE nonprofit szervezet alapítóját Kijevben november 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Ukrajna elnöke személyesen fog találkozni az Egyesült Államok első emberével, Joe Bidennel, aki eddig nem tett látogatást Ukrajnában.

Az elmúlt hónapok alatt több miniszterelnök, vezető, prominens személyiség is látogatást tett a háború sújtotta Kijevben. Többek között Novák Katalin köztársasági elnök is elutazott az ukrán fővárosba, ahol személyesen találkozott az elnökkel.

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

Az USA-tól is voltak már fontos politikusok, vezetők Ukrajnában, de Joe Biden egyelőre nem jelent meg Kijevben, ugyanakkor a két elnök időről időre egyeztet egymással. Rövidesen személyesen tehetik ezt meg, miután Zelenszkij szerdán Washington felé veszi az irányt, így ideiglenesen elhagyja Ukrajnát.

A Sky News azt írja, a háború óta először lesz alkalom ilyesmire, hogy Zelenszkij távozik Ukrajnából. Az amerikai Capitoliumban vendégeskedhet az ukrán miniszterelnök, ahol a kongresszus vezetésével, a republikánus, illetve a demokrata párt nemzetbiztonsági bizottságainak vezetőivel találkozik.

Az USA továbbra is a legnagyobb segélyezője Ukrajnának, a háború óta több milliárd dollár értékben adtak, és adnak továbbra is fegyvereket. A Biden-kormány egy olyan törvényjavaslatot is előterjesztett, amely szerint 44,9 milliárd dollárnyi sürgősségi támogatást adnának Ukrajnának és a NATO-szövetségeseknek.

Ez magában foglalja a katonai kiképzéseket, a felszereléseket, a logisztikát, valamint a hírszerzési támogatásra szánt pénzeszközöket. Az USA támogatása nélkül Ukrajna valószínűleg sokkal kisebb eséllyel venné fel a harcot Oroszország ellen.