Lehűtené és energiát termelne a Yellowstone Nemzeti Park szupervulkánjaiból a NASA

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 16. - 22:42

Az amerikai űrügynökség egy 3,5 milliárd dolláros projekt keretében lehűtené a Yellowstone alatt bugyogó szupervulkánt, amit később megújuló energia előállítására használhatnak fel.

A NASA mérnökei szerint a Yellowstone-ban található kaldera alatt – ami minden évben izzó lávát és gőzt lövell ki magából – egy hatalmas méretekkel rendelkező szupervulkán húzódik, melynek kitörése nagyobb veszélyekkel fenyegeti az emberiséget, mint például egy aszteroida-becsapódás.

Brian Wilcox, a NASA bolygóvédelmi tanácsadója korábbi nyilatkozatában elmondta, a Földön összesen 20 szupertűzhányó van, melyek átlagosan minden 100 ezredik évben kitörnek, és elpusztítják az útjukba eső élővilágot – írta az Interesting Engineering magazin.

A szakember hozzátette, az Egyesült Államokban a Yellowstone Nemzeti Parkban lévő geológiai képződmények jelentik a fő veszélyforrást, így ha nem találnak ki valamit a helyzet megoldására, akkor a közeljövőben súlyos károkat okozhatnak az országban.

A NASA ezért kitalálta, hogy a szupervulkán oldalába óriási lyukakat fúrnának, melyeken keresztül hideg vizet pumpálhatnának a belsejébe, miközben a visszaszivárgó, nagyjából 350 Celsius-fok környékére felhevült vízgőzt elektromos áram generálása használhatnák fel egy korszerű erőmű segítségével.

Elméleti síkon valóban ötletesnek tűnik a terv, amivel akár 6 gigawattnyi hőenergiát gyűjthetnének be, nem mellesleg alacsonyan tarthatnák a geotermális erőmű üzemelési költségeit is, hiszen mindössze 0,1 dollárba kerülhetne egy kilowattóra áram.

Az űrügynökségnél abban reménykednek, hogy egy 3,5 milliárd dolláros program lebonyolításával kisajtolhatják a Yellowstone-ban rejlő potenciált, bár ehhez minden bizonnyal az amerikai kormány pénzügyi támogatása is szükséges lesz.