Tanulmány: lenyugvóban van a Yellowstone-i szupervulkán

not image

Nagy Noel

2020. június 6. - 13:24

A California Santa Cruz Egyetem által készített és Geology nevű szaklapban publikált tanulmány szerint úgy tűnik nem kell azon aggódni, hogy a közeljövőben kitörhet a Yellowstone-i szupervulkán.

A California Santa Cruz Egyetem által készített, és a Geology nevű szaklapban publikált tanulmány szerint úgy tűnik, nem kell azon aggódni, hogy a közeljövőben kitörhet a Yellowstone-i szupervulkán.

A három amerikai államra – Wyomingra, Montanára és Idahóra – kiterjedő Yellowstone Nemzeti Park a felejthetetlen gejzírei mellett a kifejezetten heves vulkanikus tevékenységeiről is híres. Számos geológiai bizonyíték mutat arra, hogy az elmúlt néhány millió év során több nagy kitörést, úgynevezett szuperkitörést produkált a környék.

A közhiedelemben gyakorta terjedt az a teória, miszerint a küszöbön áll a következő nagy szuperkitörés, mely rengeteg emberéletet fog követelni és hosszú távú környezeti pusztítást fog végezni. Egy új tanulmány szerint viszont pont az ellenkezőjéről van szó, úgy tűnik, a szupervulkán éppen lenyugvófélben van.

A régió több tízezer kilométeres körzetében elszórt vulkáni lerakódások analizálását követően a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egyes lerakodások, amiket eddig számos, kisebb vulkánkitöréseknek tulajdonítottak, valójában kettő nagyobb kitörés törmelékei lehetnek, amik nagyjából 9-8.7 millió évvel ezelőtt történhettek.

Thomas Knott, a Leicester Egyetem vulkánkutatója szerint az is biztos, hogy a két kitörés közül a fiatalabbik a „Grey’s Landing szuperkitörés” az egyik legnagyobb horderejű esemény a Snake-River-Yellowstone vulkanikus tartományban, és világviszonylatban is az öt legnagyobb vulkánkitörés egyike volt.

A második szuperkitörés az úgynevezett Miocén geológiai korszakban történt, ami egy nagyjából 23-5.3 millió évvel ezelőtti időszakra tehető. A kutatómunka eredményei azt sugallják, hogy a miocénkori szuperkitörések rendkívül gyakoriak voltak az ilyen jellegű események gyakoriságának viszonylatában, nagyjából félmillió évente történt egy szuperkitörés.

Ezzel szemben az elmúlt hárommillió év során a Yellowstone-i körzetben mindössze kettő szuperkitörésről tudnak, ami azt sugallja, hogy a gyakorisága jelentős mértékben lelassult. Knott elmondta, mivel látszólag másfélmillió évente történnek szuperkitörések, és a legutolsó ilyen 630 000 évvel ezelőtt történt, ezért vélhetően még 900 000 évünk van a következő kitörésig.

A vulkánkutató ugyanakkor kiemelte, hogy jelenlegi tudásunk alapján a 900 000 év csak és kizárólag becslés, a régiót pedig továbbra is megfigyelés alatt tartják a világ geológusai. Ugyanakkor erősen valószínű, hogy a mi életünkben nem érkezik el a következő szuperkitörés, legalábbis nem a Yellowstone Nemzeti Parkban.

Kapcsolódó hírünk:

https://liner.hu/oroszorszag-sarkkori-folyoi-vorosse-valtoztak-ami-szuksegallapotot-eredmenyezett/