Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

1500 tonna, himalájai gleccserekből kinyert vizet adományozott Kína a Maldív-szigeteknek

Nem ez volt az első alkalom, hogy a vízhiánnyal küzdő szigetország külföldről kapott vízadományt.

Fotó: Unsplash
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Maldív-szigetek egy igen népszerű desztináció a módosabb turisták körében, ugyanakkor tény, hogy a fantasztikus tengerpartjairól és luxusszínvonalú üdülőhelyeiről ismert, több mint 1100 szigetből és atollból álló ország édesvízhiánnyal küzd. Mindezért pedig elsősorban a klímaváltozás hatásai okolhatók.

A Maldív-szigeteki kormány közlése szerint a Kína és a szigetország korábbi megállapodásainak köszönhetően Peking 1500 tonna, himalájai gleccserekből kinyert vizet adományozott a szigetországnak segítségként, a szállítmányok pedig már sikeresen célba is értek – írta meg az Origo a The Economic Times beszámolója alapján. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

A cikkben megjegyzik: a gleccserekből származó víz a világ legtisztább édesvizei közé tartozik, magas ásványianyag-tartalommal, ezáltal igen értékesnek mondható a Kínától származó adomány. Egyébként több ázsiai vállalkozás működik sikeresen úgy, hogy gleccservizet palackoznak, majd prémium minőségű ivóvízként árusítják.

De érdemes hozzátenni azt is, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy a Maldív-szigetek komoly külföldi támogatás formájában édesvízadományt kapott. 2014-ben ugyanis nagy tűz pusztított az ország vízkezelési és szennyvíztisztítási feladatait ellátó vállalat központjában, akkor pedig India sietett a szigetország segítségére.

Repülőgépen 375 tonna, két hajón pedig további 2000 tonna friss vizet szállítottak a Maldív-szigetekre, hogy enyhítsenek az akkor fellépő édesvízhiányon – idézik fel. De korábban azt is megírtuk, hogy egyszerű módszerrel tisztíthatjuk meg az ivóvizet a mikroműanyagoktól, míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy tanulmány szerint a csillámporban lévő anyagok akadályozhatják a napfény vízbe jutását.