Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,052 $

Egy új tanulmány szerint a csillámporban lévő anyagok akadályozhatják a napfény vízbe jutását

A brazíliai São Carlos-i Szövetségi Egyetem által végzett tanulmány szerint a mikroműanyagok egyik formája, a csillámpor jelentősen csökkentheti a napfény vízbe történő bejutását, ami kedvezőtlenül befolyásolja a vízi növények fotoszintézisét.

...svg content...Fotü: Unsplash/Billy Huynh
Tudomány

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A vizsgálat kimutatta, hogy a csillámokban gyakran használt fémkomponensek, mint például az alumínium és a titán, akadályozhatják a napfényt, amely létfontosságú a vízi növényvilág egészséges növekedéséhez. „Kutatásunk alátámasztja az eredeti hipotézist, miszerint a csillámpor a fémbevonat fényvisszaverő tulajdonságai miatt akadályozza a fotoszintézist”, nyilatkozta Luana Lume Yoshida, a tanulmány vezető szerzője, az UFSCar Hidrobiológiai Tanszékének mesterszakos hallgatója.

A tanulmány a nagyvirágú vízinövényre összpontosított, amely fontos vízi növény az ökoszisztémák oxigénellátási folyamataiban. A vizsgálat során megállapították, hogy a csillámok jelenléte 1,54-szeresére csökkenti a fotoszintézis sebességét a csillámok nélküli környezethez képest. Soron kívül Egy rendőrre is rátámadt a szüleivel végző újpesti kettős gyilkos

Marcela Bianchessi da Cunha-Santino, az UFSCar társszerzője és vezető kutatója az eredmények szélesebb körű ökológiai következményeire is figyelmeztetett. „Míg mi a csillámpor közvetlen hatását figyeltük meg egy adott fajra vonatkozóan, a szakirodalom szélesebb körű szennyezési problémákra is rávilágított már.”

A tanulmány eredményei hozzájárulnak ahhoz az egyre bővülő bizonyítékhalmazhoz, amely a csillámpor felhasználásának újragondolására szólít fel, tekintettel a vízi ökoszisztémák megzavarásának lehetőségére és a tágabb környezeti következményekre.

Irineu Bianchini Jr, a tanulmány társszerzője ugyanakkor hozzátette, további kutatásokra van szükségük ahhoz, egyértelműen kijelenthessék, a csillámok jelentős mennyiségű fényt zárnak el a vízi élővilágtól. Mint mondta, egyelőre csak az a fontos, hogy tájékoztassák a társadalmat a csillámpor okozta lehetséges veszélyekre, és arra ösztönözzék az illetékeseket, hogy lehetőség szerint fenntarthatóbb alternatívákat használjanak a csillogó hatás megteremtésére.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.

Beszakadt az úttest egy teherautó alatt Csepelen

Furcsa baleset történt Budapesten, Csepelen, ahol egy beszakadt úttest miatt kell intézkedniük a hatóságoknak.