Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

Egyszerű módszerrel tisztíthatjuk meg az ivóvizet a mikroműanyagoktól

Ahogy élő mikroorganizmusoknál, úgy ebben az esetben is a forralás segíthet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A mikroműanyagok ma már mindenhol ott vannak: az élelmiszerekben, amiket megeszünk; a vizünkben, amit megiszunk; a levegőben, amit belélegzünk. Még nincs teljesen feltérképezve az egészségkárosító hatásuk, de potenciálisan az asztmától a rákig egy sor betegséget okozhatnak ezek a toxinnak minősülő anyagok. Arra esélyünk sincs, hogy száz százalékban elkerüljük a műanyagokat, de egy friss kutatás szerint az ivóvizünket képesek lehetünk megtisztítani tőlük – számolt be a Telex a Science Alert cikkére hivatkozva.

Abban kiemelik: ahogy élő mikroorganizmusoknál, úgy ebben az esetben is a forralás segíthet. A kínai Kanton Orvosi Egyetem és a Csinan Egyetem kutatói lágy és ásványi anyagokban gazdagabb kemény vizekkel is végeztek kísérletet, amelyekbe kezdetben ők maguk juttattak nano- és mikroműanyag darabokat (NMP-k). Ezt követően felforralták a vizet, majd leszűrték azt. De a tanulmányban azt is hangsúlyozták: „ez az egyszerű vízforralási stratégia képes ’eltávolítani’ az NMP-ket a háztartási csapvízből, és potenciálisan ártalmatlaníthatja az NMP-k vízfogyasztással történő emberi bevitelét”. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Az emberi szervezetbe egy sor műanyag bekerülhet, leggyakrabban polisztirol, polietilén, polipropilén és polietilén-tereftalát fordul elő az ivóvizekben. Illetve megjegyezték azt is: a kemény, kalcium-karbonátban gazdagabb csapvízből nagyobb koncentrációjú NMP-t tudtak eltávolítani, a kalcium-karbonát, vagy konyhai nevén vízkő amúgy is gyakran kiülepedik a vízforralókban, és a hőmérséklet-változás hatására a műanyagdarabokat is képes kéregszerűen körbevonni, így azok leülepednek.

A lágy vizekből szintén kioldódik némi kalcium-karbonát, de ezekben csak körülbelül a mikroműanyagok negyede ülepedett le, a darabkákat aztán egy teaszűrésre alkalmas rozsdamentes acélhálóval távolították el – írják. Kína több régiójában hagyomány, hogy csak forralás után isznak vizet, a kutatók pedig abban bíznak, hogy egyre jobban elterjed majd ez az egyszerű praktika, amit nagyon hatékonynak tartanak. A vízszűrés látszólag működik, de hogy mennyire, azt csak további, embereken és nagy mintán végzett kutatások lehetnek képesek igazolni.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy néhány tudós tavaly novemberben műanyagrészecskék darabkáit fedezte fel Kelet-Kína felett, kutatásaik alapján pedig ezen mikroműanyagok befolyásolhatják a felhőképződést és az időjárást is. Emellett a Balatonban is kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét: a szakértők szerint a mikroműanyagok ráadásul nemcsak önmagukban jelentenek problémát, hanem a gyógyszermaradványokkal közösen egyaránt kedvezőtlen élettani hatásokkal bírnak többek között a nagy vízibolhára nézve.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.