Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
352,97 Ft
Euró
381,78 Ft
Font
444,85 Ft
Bitcoin
43,375 $

A felhőkben felfedezett mikroműanyagok a globális hőmérsékletet is befolyásolhatják

Mára elmondhatjuk, a mikroműanyagok gyakorlatilag mindenhol ott vannak.

Fotó: Unsplash/engin akyurt
Tudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Tudósok nemrég műanyagrészecskék darabkáit fedezték fel Kelet-Kína felett, kutatásaik alapján pedig ezen mikroműanyagok befolyásolhatják a felhőképződést és az időjárást is: a kínai tudósok 28 vízmintából 24-ben találtak olyan műanyagrészecskéket, melyek általában a műszálakban és a csomagolóanyagokban fordulnak elő.

Mára eljutottunk arra a szintre, hogy a mikroműanyagok gyakorlatilag mindenhol megtalálhatók a Földön: a levegőben, a vízben, a talajban, az élelmiszerekben, sőt, még a vérben is. Most pedig kiderült, már a felhőkben is megtalálhatóak a mikroműanyagok. Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

A kínai Shandong Egyetem tudóscsoportja a Tai-hegy tetején gyűjtött vizet a felhőkből, s 28 mintából 24-ben találtak mikroműanyagot. Ezen anyagok közé tartozik a polietilén-tereftalát (PET), a polipropilén, a polietilén és a polisztirol is, melyek általában szintetikus szálakban, textíliákban, valamint csomagolásokban és arcmaszkokban megtalálhatók.

A tudósok szerint a részecskék az óceánban lévő műanyagokból származhatnak, és a légtömegeken keresztül kerültek a felhőkbe. A tanulmány szerzői szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben meghatározzák a mikroműanyagok időjárásra gyakorolt hatását, ám az továbbra is egyértelmű, hogy mit lehet tenni a probléma kezelése érdekében: száműzni kell a műanyagokat az életünkből.