Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Visszavág a TikTok, beperli Montana államot az alkalmazás betiltása miatt

TÉMÁK:
#Kína #TikTok #USA
Fotó: Unsplash / Illusztráció
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A TikTok pert indított Montana ellen egy olyan törvényjavaslat miatt, amely a jövő év elejétől betiltaná a népszerű platformot az államban.

A TikTok azt állítja, hogy a tiltás sérti az amerikai alkotmányt, beleértve az első alkotmánymódosítást, valamint más szövetségi törvényeket is – áll a montanai kerületi bíróságon benyújtott keresetlevélben.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

A vállalat azzal is érvelt, hogy megalapozatlanok azok az aggodalmak, melyek szerint a kínai kormány hozzáférhet az amerikai TikTok-felhasználók adataihoz, ami a tiltás egyik fő motivációja.

A törvényjavaslatot múlt héten írta alá Greg Gianforte montanai kormányzó, aki napi 10 ezer dolláros bírságot szabna ki a TikTok-ra vagy az alkalmazásboltokra, ha 2024. január 1-től kezdve is elérhetővé teszik az alkalmazást az államban.

„Azért támadjuk meg Montana alkotmányellenes TikTok-tilalmát, hogy megvédjük vállalkozásunkat és a több százezer TikTok-felhasználót Montanában,” nyilatkozta Brooke Oberwetter, a TikTok szóvivője.

A montanai törvény a TikTokot érő egyre növekvő számú kritikák miatt született, amelyek a TikTok anyavállalatán, a ByteDance-en keresztül Kínához fűződő kapcsolatai miatt érik. Számos amerikai tisztviselő attól tart, hogy a kínai kormány a TikTokon keresztül kémkedési céllal hozzáférhet amerikai adatokhoz, bár nincs bizonyíték arra, hogy a kínai kormány valaha is tett volna ilyet.

Montana egy lépéssel tovább ment, mint más államok és országok, amelyek csak kormányzati eszközökön korlátozták a TikTok használatát, ugyanakkor jogi és technológiai szakértők úgy vélik, hogy komoly kihívást jelent egy ilyen tilalom bevezetése, ugyanis az internet segítségével ma már számos módon elérhető lehet a platform a felhasználóknak..