Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,327 $

Hollandia betiltja a TikTokot a köztisztviselők munkaeszközein

Fotó: Unsplash/Solen Feyissa
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

„Kémkedésre érzékeny alkalmazásnak” vélik a TikTokot.

Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden jelentette be, hogy megtiltják a TikTok használatát a köztisztviselők munkahelyi elektronikus eszközein.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

A döntés csaknem 140 ezer munkatársat érint, akiknek a telefonjait úgy állítják be, hogy azokra csak az előzetesen jóváhagyott applikációkat lehessen feltelepíteni.

Van Huffelen szerint a „kémkedésre érzékeny alkalmazások” többé nem lesznek használhatók ezeken az eszközökön. Hozzátette, egyre nagyobb a kémkedés kockázata azon országok felől, akiknek „kiberprogramjai Hollandiát és érdekeit célozzák”.

Ilyen országoknak nevezet Oroszországot, Kínát, Iránt, valamint Észak-Koreát – írja az MTI. Nem Hollandia ugyanakkor az egyetlen európai ország, amely hasonló döntést hozott.

Március közepén Belgium is megtiltotta a TikTok használatát a  vállalati eszközökön. A tilalmat első körben hat hónapra vezették be minden olyan készüléken, melynek előfizetését a belga kormány felügyeli.

A belga fővárosban található EU-intézmények számára hétfőtől szintén tilos  a TikTok telepítése személyzeti elektronikus eszközökre, illetve felszólították a munkatársakat, hogy személyes eszközeikről is távolítsák el az alkalmazást.