Veszélyeztetett elefántokra ad el kilövési jogot Zimbabwe

Fotó: Arpit Rastogi/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. április 25. - 02:03

A koronavírus miatt a turizmusból származó bevétel kiesésének pótlására különösen veszélyeztetett besorolású elefántok kilövési engedélyét értékesíti Zimbabwe.

Tinashe Farawo, a zimbabwei park- és vadgazdálkodási hatóság szóvivője csütörtökön a CNN-nek elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt kieső turisztikai jellegű bevételek csökkenése a döntés egyik fő oka.

Körülbelül 25 millió dolláros költségvetés áll rendelkezésre a működésünkre, melyet részben a sportvadászat fedez

– közölte a szóvivő. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt a turizmusból származó bevételekre nem számíthatnak. 

A bejelentés előtt alig néhány héttel nyilvánították kritikus mértékben veszélyeztetett fajnak az erdei elefántokat és az afrikai elefántokat, éppen emiatt is nevezte megdöbbentőnek Simiso Mlevu, a Natural Resource Governance zimbabwei környezetvédelmi és emberi jogi érdekképviseleti csoport szóvivője a vadászat engedélyezéséről szóló döntést.

Határozottan elítéljük a trófeavadászatot – a gyakorlatot, amely megzavarja, felzaklatja a vadon élő állatokat és fokozza az ember és a vadvilág konfliktusát. (…) Ellentétben azzal a kormányzati érvvel, miszerint a trófeavadászat célja a természetvédelem elősegítése, a gyakorlatot a kapzsiság motiválja, és a pénzt gyakran el sem számolják rendesen. Innovatívabb és környezetbarátabb intézkedésekre van szükség a szafarik és általában a turizmus bevételeinek javítása érdekében

– magyarázta Mlevu. 

Nem Zimbabwe az egyetlen ország a régióban, amelyik térítés fejében engedélyezi az elefánvadászatot. Decemberben Namíbia 170 “nagyértékű” vadon élő elefánt kilövésére adott engedélyt az aszály és az állomány növekedése miatt.