Veszélybe került a tanári szakma Magyarországon

Nagykanizsa, 2021. március 2. Hofstetter Zsolt fémiparigyártás-előkészítő tanuló (b) és Erdődi Tamás mentor tanár egy műszaki rajzot néznek a műhelyiskola program keretében megtartott gyakorlati oktatáson a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum tanműhelyében 2021. március 2-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósuló műhelyiskola program piacképes részszakmához juttathatja a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat. Az új típusú képzés kísérleti jelleggel már kilenc szakképző intézményben és két egyházi, karitatív szervezetnél érhető el. MTI/Varga György
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár idén valamivel többen jelentkeztek pedagógusképzésekre, mint tavaly, a képzési terület továbbra sem nyerte vissza népszerűségét.

A legújabb statisztikák alapján idén 13 110-en adtak be jelentkezést valamilyen pedagógiai felsőoktatási szakra, közülük 9 791-en jelölték meg első helyen a képzést.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Mindez 15 százalékkal több, mint ahányan 2020 elején jelentkeztek – akkor csupán 11,1 ezren választották a tanári szakmák valamelyikét, ami 2019-hez viszonyítva 37 százalékos visszaesésnek mutatkozott.

A Népszava tudósítása szerint a korábbi, magasnak mondható jelentkezési arányok ellenére is évek óta visszatérő probléma a tanárhiány. A jelentkezők körülbelül fele nyer felvételt, ám közülük sokan lemorzsolódnak a képzés előrehaladtával.

A felvett fiatalok legalább negyede el sem jut diplomaszerzésig, akik pedig végül sikeres államvizsgát tesznek, és megkapják okleveleiket, végül nem pedagógus munkakörben helyezkednek el.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta, a tanárok körében jelentős a korai pályaelhagyás, sokan már az első egy-két évben, az első minősítő vizsga előtt meggondolják magukat. Totyik Tamás hozzátette, szerinte az idei jelentkezési adatok valamelyest jobbak a 2020-asnál, a szakmát azonban nem fogják kihúzni a gödörből.

„Nagyon komoly problémák elé néz a magyar közoktatás, ha nem változik a helyzet. Az egyik legsürgetőbb lépés a pályakezdők bérének jelentős emelése lenne. Egy diplomás, pályakezdő pedagógus ma nettó 140 ezer forint körüli összeget visz haza, majdnem annyit, mint egy általános iskolai végzettségű iskolaőr. A 2013-ban bevezetett életpályamodell csődöt mondott, az akkori bérrendezés a garantált bérminimum emelkedése miatt elveszítette értékét.”