Oltáshoz előkészített, az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájával töltött fecskendők Bakró Ildikó háziorvos székesfehérvári rendelőjében 2021. április 9-én. MTI/Vasvári Tamás
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján leginkább a fiatalabbakat és a nőket érinti az AstraZeneca oltás után esetlegesen kialakuló vérrögképződés, azonban egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mennyi esély van a ritka mellékhatásra az oltást követően.

Múlt szerdán az Európai Gyógyszerügynökség kijelentette, hogy valós kapcsolat áll fenn az Oxford/AstraZeneca vakcina és a ritka vérrögképződések között, amelyek az MHRA becslései szerint 100 ezer beoltott fiatal felnőtt közül egynél előfordulhatnak.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Nehéz meghatározni, hogy pontosan mennyi esély van arra, hogy a az AstraZeneca oltóanyagával beoltott személyeknél kialakulhatnak-e vérrögök, példaként azonban egy fogamzásgátló tablettát szedő fiatal nő esetében valószínűleg nagyobb eséllyel képződhetnek vérrögök, mint másoknál – írja a The Guardian.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az AstraZeneca oltóanyagának előnyei még mindig messze felülmúlják az esetleges kockázatokat, ugyanis a vakcina ugyanúgy képes védelmet nyújtani a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen, ám mellette van némi esély arra is, hogy az arra hajlamos személyeknél vérrögök képződnek az oltást követően.

Az eddig megjelent kutatási eredmények alapján a fiatalabb korosztály általánosságban tünetmentesen esik át a fertőzésen, azonban nem elhanyagolható a tény, hogy egyre több fiatal esetében állapították meg az elhúzódó koronavírus tüneteit, mely hosszabb távon is próbára teszi a fertőzésből kigyógyult szervezetet.

A szakértők kiemelték, az oltás nem csak annak a személynek elengedhetetlen, aki megkapja, azoknak is fontos, akik a beoltottak közvetlen környezetében vannak (ugyanis csökken a fertőzés átadásának lehetősége), hiszen minél több embert sikerül beoltani, annál nagyobb eséllyel érjük el a nyájimmunitást.