Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Az USA az orosz incidens ellenére is folytatja a repüléseket, reagált a Kreml

Fotó: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a kaliforniai Monterey Parkban 2023. március 14-én. Biden bejelentette, hogy elnöki rendeletet ad ki az Egyesült Államokban egyre gyakoribb fegyveres erőszak csökkentése érdekében. A rendelet nem módosít életben lévő fegyverbirtoklásra vonatkozó jogszabályon, csupán az érvényben lévő törvények betartatására szólít fel. MTI/EPA/Allison Dinner
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Hiába az oroszokkal való incidens, továbbra is lesznek amerikai drónok a Fekete-tenger felett, nem hátrálnak meg.

Mint ismeretes, történt egy kisebb incidens az USA és Oroszország között a Fekete-tenger felett. Végül a méregdrága amerikai drón a vízbe zuhant, addig az oroszok tagadták, hogy hozzáértek volna az USA gépéhez.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán hangsúlyozta, az amerikai gépek továbbra is jelen lesznek a Fekete-tenger felett, már ahol azt a nemzetközi jog megengedi. Austin szerint ez a veszélyes epizód része a nemzetközi légtérben végrehajtott agresszív, kockázatos és nem biztonságos akcióknak.

Többször kiemelte, az USA jelen marad a térségben, és szerinte Oroszországnak kötelessége, hogy a katonai gépei biztonságosan és profi módon közlekedjenek odafent. Az USA kormánya szerint egy Szu-27-es gép fogott egy amerikai MQ-9 Reaper drónt, amiről hamar tájékoztatták Joe Biden elnököt.

Mélyponton az orosz-amerikai kapcsolatok

Szerdán a Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország és az USA kapcsolata már mélyponton van. Ugyanakkor az USA egyelőre nem jelentette be, hogy bármilyen lépést is tesznek az oroszokkal szemben az incidens miatt, ami arra utal, hogy a Biden-kormányzat talán el akarja kerülni a helyzet további eszkalálódását.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén megszólalt szerdán az ügyről, de nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy mi állhat az incidens mögött. Ugyanakkor vakmerőnek és nem biztonságos akciónak nevezte az oroszok manőverét.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora a CNN kérdésére elárulta, nem sikerült visszaszerezniük a lezuhant drónt, és nem biztos abban, hogy ez sikerülhet. Az USA az incidenst követően távolról törölte a drónon lévő érzékeny szoftvert, megakadályozva azt, hogy Oroszország titkos információkhoz jusson.

Az oroszok kiemelhetik a drón roncsait

Oroszország szerdán megerősítette, megkísérli a drón roncsainak kiemelését, ami kapcsán azt mondták, nem tudják, mindez sikerül-e, de meg kell tenniük. Az Egyesült Államok haditengerészetének egyik tisztviselője szerint jelenleg nincs hadihajójuk a Fekete-tengeren, így rendkívül nehézzé és időigényessé válna a mentés.

Az oroszok szerint az amerikai drón kikapcsolt jeladókkal repült, megsértve ezzel az ideiglenes légtér határait, és cáfolták, hogy lett volna kontaktus közöttük. A Kreml azt mondja, nem használtak fegyvert, és még csak fizikai kontaktusról sem volt szó.

A legfőbb amerikai tábornok várhatóan szerdán tárgyal orosz kollégájával az ügyben, de még maga Dimitrij Peszkov , a Kreml szóvivője is elismerte, hogy siralmas a kapcsolatok köztük és az USA között.

Mark Milley tábornok, az egyesített vezérkari főnökök elnöke várhatóan a mai napon beszél telefonon Valerij Geraszimov tábornokkal, az orosz vezérkari főnökkel. Nem mellesleg a két katonai vezető december vége óta nem kommunikáltak.