Biden: az USA nem akar konfliktust Kínával, még a ballonos incidens ellenére sem

Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az amerikai elnök leszögezte, az Egyesült Államok nem akar konfliktusba keveredni Kínával, még a ballonos incidens ellenére sem.

Joe Biden szerdán kijelentette, az Egyesült Államok nem akar konfliktusba keveredni Kínával, még a ballonos incidens ellenére sem, mely a múlt hét folyamán jelent meg az amerikai légtérben, s mely miatt hirtelen megnövekedett a feszültség a két ország között.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A France 24 jelentése szerint az amerikai elnök a PBS-nek adott interjújában úgy fogalmazott, „teljes mértékben versenyezni fogunk Kínával, de nem keressük a konfliktust”, hangsúlyozva, hogy „ez eddig is így volt”.

Az Egyesült Államok kormányát érthető módon erősen foglalkoztató ballonos incidens globális következményeire utalva Anthony Blinken amerikai külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, az Egyesült Államok átadja az adatokat a szövetségeseinek, miközben vizsgálja a roncsokat.

Noha Biden óvatosan fogalmazott az incidens kapcsán, Blinken ennél egy fokkal élesebb hangnemet ütött meg:

„Már több tucatnyi országgal osztottunk meg információkat a világ minden tájáról, mind Washingtonból, mind a nagykövetségeinken keresztül. Azért tesszük ezt, mert nem az Egyesült Államok volt az egyetlen célpontja ennek a széleskörű programnak, mely öt kontinens országainak szuverenitását sértette meg.”

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője újságíróknak nyilatkozva a léggömböket egy flotta részeként jellemezte, s elmondása szerint több éve már észlelték őket szerte a világon. Kína ragaszkodik ahhoz, hogy a léggömb csupán „időjárási kutatást” végzett, a Pentagon azonban csúcstechnológiás kémkedési műveletnek minősítette az incidenst: a léggömb a legtöbb repülőgépnél jóval nagyobb magasságban lebegett, és közvetlenül legalább egy érzékeny amerikai katonai objektum felett haladt át.