Aszteroida-eltérítő űrszondát bocsát ki az univerzumba a NASA

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 7. - 19:18

A misszió célja az lesz, hogy kiszámolják a Földet veszélyeztető aszteroida röppályáját, ezáltal megtervezhetik az eltérítés forgatókönyvét.

A NASA szerdán bejelentette, űrszondát fognak a világűrbe bocsátani annak érdekében, hogy a Földet potenciálisan fenyegető űrsziklákat tüzetesebben górcső alá vehessék – adta hírül a The Washington Post.

A speciális, DART (Double Asteroid Redirection Test) névre keresztelt ellenőrzéseket végrehajtó modult a SpaceX Falcon 9 hordozórakétájával lövik majd ki az univerzumba a Kaliforniában található Vandenberg Légibázisról november 24-én.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a DART-misszió űrszondája egy éven belül eléri a Didim és a Dimorf dupla-aszteroidát, amely konstelláció több mint 25 ezer km/h-ás sebességgel száguldozik a világűrben.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a Didim-Dimorf kettős közül a kisebbik a közeljövőben nekicsapódhat a másik űrsziklának, melynek hatására kitérhet a pályájáról, és a Föld felé veheti az irányt, ha pedig mindez bekövetkezik, akkor elképzelhető, hogy a következő évtizedben nekicsapódhat a bolygónknak, amit csak eltérítéssel lehet megelőzni.