Clouds
21 Budapest
Dollár
356,69 Ft
Euró
387,35 Ft
Font
437,56 Ft
Bitcoin
27,269 $
Fotó: Népszava
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton bejelentette, az Európai Unió akár le is állíthatja az AstraZeneca oltóanyagainak exportálását, amennyiben a vállalat nem szállítja le a megállapodásban szereplő mennyiséget a tagországok számára.

A bizottság elnöke jelezte, az AstraZeneca idei év első negyedévében megígért vakcinamennyiség leszállításának csupán 30 százalékát teljesítette, továbbá aggodalmának adott hangot, amiért a szerződés szerint brit és EU-s gyárakból érkeznének a beígért oltóanyagok, eddig csak európai gyárakból érkezett vakcina, annak ellenére, hogy az EU folyamatosan szállít az Egyesült Királyságnak.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

“Lehetőségünk van megtiltani a tervezett exportálásokat. A következőt üzenjük az AstraZenecának: teljesíted a szerződésben foglaltakat, mielőtt más országoknak kezdesz el szállítani”

jelentette ki Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen továbbá megemlítette, a statisztikák szerint az EU már 33 nem EU-s országnak szállított, minimum 41 millió adag oltóanyagot, annak ellenére, hogy az EU-n belül a tagországok vakcinahiánnyal küzdenek.

A hivatalos bizottsági adatok alapján az EU eddig 9 millió adag oltóanyagot küldött az Egyesült Királyságnak, és további egymillió adagot az Egyesült Államoknak.