Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Ursula von der Leyen szankciókat helyezett kilátásba az AstraZeneca ellen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton bejelentette, az Európai Unió akár le is állíthatja az AstraZeneca oltóanyagainak exportálását, amennyiben a vállalat nem szállítja le a megállapodásban szereplő mennyiséget a tagországok számára.

...svg content...Fotó: Népszava
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A bizottság elnöke jelezte, az AstraZeneca idei év első negyedévében megígért vakcinamennyiség leszállításának csupán 30 százalékát teljesítette, továbbá aggodalmának adott hangot, amiért a szerződés szerint brit és EU-s gyárakból érkeznének a beígért oltóanyagok, eddig csak európai gyárakból érkezett vakcina, annak ellenére, hogy az EU folyamatosan szállít az Egyesült Királyságnak.

„Lehetőségünk van megtiltani a tervezett exportálásokat. A következőt üzenjük az AstraZenecának: teljesíted a szerződésben foglaltakat, mielőtt más országoknak kezdesz el szállítani” Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

jelentette ki Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen továbbá megemlítette, a statisztikák szerint az EU már 33 nem EU-s országnak szállított, minimum 41 millió adag oltóanyagot, annak ellenére, hogy az EU-n belül a tagországok vakcinahiánnyal küzdenek.

A hivatalos bizottsági adatok alapján az EU eddig 9 millió adag oltóanyagot küldött az Egyesült Királyságnak, és további egymillió adagot az Egyesült Államoknak.