Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Európai Unió szerdán felvetette a lehetőségét, hogy beszünteti a koronavírus-vakcinák Egyesült Királyságba történő szállítását, hogy biztosítsa a szükséges mennyiséget saját állampolgárai számára, a világjárvány harmadik hullámával szembesülő országoknak, mely veszélyeztetné a nemzetközi turizmus újraindítását.

Mivel az EU-ban a koronavírussal összefüggésbe hozható halálozások száma meghaladja az 550 ezer főt, és a blokk lakosságának kevesebb mint egytizedét sikerült eddig beoltani, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője úgy fogalmazott: a járványügyi helyzet egyre rosszabb, mi több, az évszázad válságában vagyunk.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Von der Leyen szerint az oltóanyagok szállítása zökkenőmentes volt az Egyesült Államokkal, azonban csalódottságának adott hangot a brit AstraZeneca szállítmányainak hiánya miatt, szerinte ugyanis 10 millió adag került az EU üzeméből a volt tagállamba. A bizottság vezetője kiemelte, mivel már szemmel látható a harmadik hullám tetőzése a tagállamokban, fel kell gyorsítani az oltások ütemezését, az arányokat pedig meg kell emelni.

„Még mindig arra várunk, hogy vakcinák érkezzenek az Egyesült Királyságból…Ha ez a helyzet nem változik, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet a vakcinagyártó országokba irányuló exportot függővé tenni nyitottságuktól. Gondolkodni fogunk azon, hogy a nálunk magasabb oltási arányú országokba irányuló export továbbra is arányos-e”

fogalmazott Ursula Von der Leyen.

Von der Leyen beszélt arról is, hogy hat uniós ország is panaszt nyújtott be Brüsszelbe a szállítmányok csökkenő száma miatt, amelyek akadályozzák az blokk amúgy is problémás oltási kampányát, amely az AstraZeneca csökkent kapacitása miatt egyre csak rosszabb.
Tovább bonyolítja az ügyet, hogy a különböző uniós nemzetek, köztük legnagyobb tagjai, Németország, Franciaország és Olaszország a héten felfüggesztették az AstraZeneca vakcina használatát a biztonsági ellenőrzések lefolytatásáig.

A Reuters azt írja, a turizmusra támaszkodó déli EU-országok és az új vakcinaútlevél támogatói remélik, hogy a dokumentum júniusban elnyeri a végleges jóváhagyásokat, és időben hatályba lép a főszezonban. Azonban az olyan országok, mint Franciaország, Belgium és Németország, masszív szkepticizmusnak adtak hangot a témában.

Az uniós országokra egyre komolyabb nyomás nehezedik, hogy gyorsan megegyezzenek a közös álláspontról 450 millió állampolgáruk számára. A feladatot tovább bonyolítja a bizonytalanság, hogy az oltottak vajon képesek-e továbbadni a fertőzést, ezt pedig tovább rontja a lakosság szkepticizmusa az oltásokkal szemben.