Újabb országban függesztették fel az AstraZeneca-vakcinák használatát

MTI/Vajda János
not image

Kulcsár Péter

2021.április.8 - 22:44

A Fülöp-szigeteki egészségügyi hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy beszüntetik a 60 év alatti állampolgárok oltását a svéd-brit gyógyszeripari vállalat készítményével.

Az ideiglenes felfüggesztésről szóló hírek azután érkeztek, hogy az Európai Gyógyszerügynökség beszámolója alapján kiderült, van összefüggés az AstraZeneca védőoltásának beadása és a vérrögösödéssel kapcsolatos halálesetek között.

Rolando Enrique Domingo, a Fülöp-szigetek gyógyszerfelügyeletének vezetője elmondta, a beszüntetés nem azt jelenti, hogy a védőoltás veszélyes vagy hatástalan, csupán óvatosságból állították le az oltási folyamatokat.

A délkelet-ázsiai országot érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, mind gazdasági, mind egészségügyi szempontból padlóra kerültek, amelyen a vakcinációs program fellendítésével próbálnak enyhíteni.

A Fülöp-szigetek eddig 525 600 adag AstraZeneca-vakcinát kapott a WHO Covax programjának köszönhetően, ami az ország teljes vakcinakészletének egyötödét teszi ki. Az elkövetkező hetekben további 2,6 millió dózis oltóanyagban részesülhetnek, amit a magánszektor vásárolt – írta a Reuters.

Mindezidáig összesen 923 ezer Sinovac-, illetve AstraZeneca-vakcinát adtak be a veszélyeztetett korcsoporthoz tartozó személyeknek, az előzetes tervek szerint a 108 milliós lélekszámú ország 70 millió lakosát még idén be szeretnék oltani.