A Fülöp-szigetek szerint 220 kínai katonasági hajót láttak vitatott vizeken

Fotó: Flickr/pictures Jettcom
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Fülöp-szigetek aggodalmát fejezte ki több száz kínai katonai hajó miatt, amelyek ebben a hónapban kerültek elő a vitatott Dél-kínai-tengeren, ami a legfrissebb példa a létfontosságú vízi utat övező feszültségre.

A Fülöp-szigeteki parti őrség arról számolt be, hogy március 7-én mintegy 220 hajót láttak a kikötőben egy zátonynál – állítólag a kínai tengeri milícia személyzete vezette őket.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Teodoro Locsin külügyminiszter arra a kérdésre, hogy diplomáciai választ tervez-e a hajók jelenléte miatt az újságíróknak a Twitteren azt válaszolta, ez csak akkor elképzelhető, ha a tábornokok úgy vélik, szükséges a válaszlépés.

A Nyugat-Fülöp-szigeteki Nemzeti Munkacsoport aggodalmát fejezte ki a túlhalászás és a tengeri környezet megsemmisítése, valamint a hajózás biztonságát fenyegető kockázatok miatt.

Egy nemzetközi bíróság 2016-ban érvénytelenítette Kína igényét a Dél-kínai-tenger 90 százalékára, Peking azonban nem ismeri el a döntést. Kína az elmúlt években szigeteket épített a vitatott vizekbe, néhányukra légifolyosót helyezve.

Januárban a Fülöp-szigetek tiltakozott egy új kínai törvény ellen, amely lehetővé tette parti őrségének a külföldi hajókra történő lövöldözését. Az Egyesült Államok többször elítélte Kína próbálkozásait az egymással versengő érdekekkel rendelkező szomszédok megfélemlítésére, míg Peking Washingtont kritizálta a belügyeibe való beavatkozásai miatt.

A kínai hajók a Julian Felipe Reefnél kötöttek ki, Manila kizárólagos gazdasági övezetében – közölte a munkacsoport, amely a helyszínt nagy bumeráng alakú sekély korallzátonynak nevezte a Pagkakaisa Banks and Reefs északkeleti részén.

A Fülöp-szigetek megígérte, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, és „békésen és proaktív módon folytatja a környezetvédelem, az élelmezésbiztonság és a hajózás szabadsága terén tett kezdeményezéseit” a Dél-kínai-tengeren.