Kína reagált a népirtás vádjára, ismét az Egyesült Államokkal példálózott

Illusztráció/MTI/AP pool/Mark Schiefelbein
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Kína az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt is nekiment az Egyesült Államoknak többek között a járványkezelésük, a rendőrök etnikai alapú túlkapásai és a „korábbi népirtások” miatt.

Peking körül egyre feszültebb a helyzet, számos ország vádolja azzal a kormányt, hogy népirtást folytatnak a Hszincsiangban élő, muszlim vallású ujgur kisebbség ellen. Elsőként az Egyesült Államok deklarálta a genocídiumot, majd a holland és kanadai parlamentek is megállapították ennek tényét.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Kínát már évek óta érik heves kritikák a különböző leszámolásaik miatt, különösen amit Tibettel és Hongkonggal tettek. Tajvan kapcsán is növekszik a feszültség, Hszi Csin-Ping „egy Kína” politikája ugyanis minden ilyen területtől megvonná az autonómiát.

Kína természetesen kézzel-lábbal tiltakozik a vádak ellen, a Hszincsiangban található büntetőtáborokat egyfajta oktatási centrumként próbálják felfesteni, amelyet a szélsőséges ideológiák elleni harc egy fontos eszközeként tartanak számon.

Jiang Düan, Kína genfi missziójának egyik tanácsadója reagált a különböző vádakra, némileg elterelően az Egyesült Államokat kezdte el támadni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt – idézte a US News. Jiang erősen kritizálta az USA katonai intervencióit, mely szerinte „hatalmas civilhalálozáshoz” vezetett és azzal vádolta az amerikai seregeket, hogy „ártatlan civilek mészároltak le és kínoztak meg” más országokban.

„Az Amerikai Egyesült Államok nem kér bocsánatot a gonosz népirtó múltjáért, és még csak kártérítést sem biztosít az áldozatok számára. Az Egyesült Államoknak nem sikerült a COVID-19 járványt megfékező intézkedéseket hoznia, melynek több százezer ember halála lett az eredménye”

Lisa Peterson, az Egyesült Államok demokrácia, emberi jogi és munkajogi ügyekért felelős ügyvivő titkársegédje elmondta, hogy az ország nagyon büszke arra, hogy elfogadták a más országok által tett 347 ajánlás négyötödét, amelyekkel javíthatják az emberi jogi helyzetüket. Jiang viszont állítja, a kínai ajánlások közül egyet nem fogadtak el.

Peterson elmondása szerint a Biden-kormány egyik fő központi célja, hogy sikerüljön a rendszerszintű rasszizmus problémájával valamit kezdeni, valamint a diszkrimináció felszámolásával. Mint mondta, ők sem tökéletesek, viszont mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a legmagasabb elvek szerint működtessék az országot.