Újabb adag keleti vakcinák érkezéséről számolt be Szijjártó

Elsõ oltáshoz használatos, orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. április 18-án. MTI/Krizsán Csaba
not image

Nagy Noel

2021.április.20 - 09:13

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter a saját Facebook-oldalán megosztott videójában számolt be újabb fontos vakcinaszállítmányok érkezéséről.

Mint ismeretes, Magyarország nagy mennyiségben kötött szerződést a sajtóban csak „keleti vakcináknak” illetett oltóanyagokra, elsősorban orosz fejlesztésű Szputnyik V-re és kínai készítésű Sinopharmra.

A kormány gyakran kihangsúlyozza, hogy ha nem lennének ezen keleti vakcinák, akkor nem tudna ilyen jó ütemben haladni a magyar oltási program, amely európai viszonylatban is kiemelkedőnek tekinthetők, a felnőtt lakosság több mint harmada már legalább az első oltását megkapta.

Szijjártó Péter most saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy korábban lekötött szállítmányok közül ezen a héten is több fog megérkezni Magyarországra. Mint mondta, ezen a héten és a jövő héten is „sűrű napjai” lesznek a magyar cargo gépnek, mely a szállításért felel.

A miniszter bejelentette, a mai napon késő este 100 ezer Szputnyik V fog érkezni Magyarországra, így a cargo első állomása Moszkva lesz. A bejelentésből az is kiderült, hogy ezt a szállítmányt második oltásokra fogják használni.

Szijjártó kiemelte, hogy a hét második felében a gép Kínába fog repülni, ahonnan „csurig megpakolva” fog visszatérni Sinopharm-oltóanyagokkal. Szijjártó konkrét számot nem adott meg, ám itt is több százezres nagyságrendekkel lehet számolni.

A külügyminiszter ezt korábban is megerősítette, hogy az április hónap folyamán a vártnál több Sinopharm fog érkezni hazánkba, hogy a kiesett „nyugati vakcinákat” (főket a szállítási gondokkal küzdő Janssent) pótolni tudja, így ebben a hónapban egymillió adag kínai oltóanyag érkezik.