Megérkeztek a trópusi betegségeket terjesztő szúnyogfajok Magyarországra

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 4. - 05:50

Az éghajlatváltozás következtében a többnyire trópusokon előforduló szúnyogfajok elterjedésének határa északabbra húzódott, így a közeljövőben akár hazánkban is felbukkanhatnak a korábban csak a déli régiókban azonosított fertőzések.

Kemenesi Gábor virológus a Portfolio hírportálnak adott interjújában figyelmeztetett, az  új fajok itthoni megjelenésének a klímaváltozás lehet az oka, hiszen ezek a rovarok a most jellemző száraz, majd hirtelen nagy csapadékkal járó időjárási körülmények közt jól érzik magukat.

“A globális folyamatok elhozhatják azokat a szúnyogfajokat Európába, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a Zika vagy a Dengue-láz. Nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából” – tette hozzá, egyúttal kiemelve, hogy Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz.

Másik példaként Brazíliát említette a szakember, ahol sokáig senki sem gondolta volna, hogy a szúnyogok veszélyesek lehetnek, azóta viszont szinte futótűzként söpört végig az országon a Zika-vírus, a fertőzésbe pedig több ezren haltak bele.

Ezek az inváziós szúnyogfajok akár a ház körüli mindennapi tárgyainkban, talicskákban, csatornákban, gumiabroncsokban is kifejlődhetnek, mert nem kötődnek árterekhez:

“Jellemzően szeretik az emberek közelségét, és a rossz hír az, hogy nemcsak este, hanem egész nap aktívak.”

Mindezekből kifolyólag a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani a számukat, mégpedig elsősorban biológiai irtással és gyérítéssel, valamint a lakosságot is szükséges tájékoztatni arról, hogy milyen lehetőségei vannak a védekezésnek:

“Meg kell akadályozni, hogy kifejlődjenek, ez pedig a ház körüli környezet rendben tartásával, ellenőrzésével, egyszóval tudatossággal oldható meg.”