Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

Családok tucatjai, emberek százai vannak a romok alatt Szíriában

Fotó: Túlélők és áldozatok után kutatnak egy összedőlt épület romjai között a dél-törökországi Hatay tartományban lévő Iskenderunban 2023. február 6-án. Hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a négyezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki. MTI/EPA/Erdem Sahin
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Vészesen fogy az idő, egyre kevesebb az esély arra, hogy túlélőkre bukkanjanak a romok alatt, ahol százak várhatnak arra, hogy kiszabadítsák őket.

A legutóbb hivatalos tájékoztatást szerint már több ezer áldozatról tudni, akik életüket vesztették a hétfő hajnali földrengésben Törökországban és Szíriában. A helyszínen készített felvételek megrázóak és megmutatják, hogy a természetnél nincs erősebb.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Százával dőltek össze a házak, és a rengéseket követő órákban is épületek omladoztak. A helyzet kritikus, rengetegen vannak a romok alatt, miközben Szíriában terroristacsoporthoz köthető emberek szökhettek meg.

Vannak, akik élve kerültek ki a romok alól, és azok sincsenek kevesen, akik odalent várják a segítséget. Az idő egyre csak telik, percről percre kisebb az esély arra, hogy túlélőket hoznak fel.

Szíriai jelentések szerint még mindig százak vannak a romok alatt. Családok tucatjai, emberek százai kerültek nagyon nehéz helyzetbe, és itt már minden másodperc számít. Raed al-Saleh, a Fehér Sisakosok képviselője a Reuters hírügynökségen keresztül üzent, kért segítséget.

Az Al Jazeera azt írja, hogy a képviselő minden humanitárius szervezetet felszólított, hogy nyújtsanak anyagi segítséget és sürgősen reagáljanak a katasztrófára. „Minden másodperc életmentést jelent.”