Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Legkevesebb húsz ISIS-harcos szökött meg Szíriában a földrengés után

Fotó: Unsplash/Christina Boemio
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Legkevesebb húsz rabról tudni, akik a földrengést követő lázadás részeként kereket oldottak a börtönből.

Már 4300 felett jár a nagy hétfői földrengés áldozatainak száma, akiken nem lehetett segíteni. Pontos adatok nincsenek arról, hogy hány fiatal, gyermek és nő van az áldozatok között, de valószínűleg ők is érintettek a tragédiában.

Megrázóak azok a felvételek, amik napvilágot látnak a pusztításról, mind Törökországban, mind pedig Szíriában. Többek között a magyar csapat is útnak indult, hogy segítsen, rövidesen ők is életeket menthetnek.

Sokan lehetnek még a romok alatt, miközben kiderült, hogy legalább húsz rab megszökött Szíriában egy olyan börtönből, ahol az ISIL foglyait tartották fogva. Az északnyugat-szíriai börtönben a földrengéseket követően tört ki lázadás, amit a létesítményben dolgozó forrás erősített meg az AFP-nek – írja az Al Jazeera.

A török határhoz közeli Rajo városában lévő katonai rendőrségi börtönben mintegy 2000 rabot tartottak fogva. Közülük körülbelül 1300-ról feltételezik azt, hogy az ISIL (ISIS) harcosai, de a kurd vezetésű erők harcosai is vannak közöttük.

A börtön egyik tisztviselője azt mondta, a földrengésben Rajo is érintett volt, majd a rabok lázadásban törtek ki, melynek hatására átvették az irányítást. Körülbelül 20 olyan foglyot tartanak számon, akik megszöktek, és akikről úgy vélik, hogy az ISIL harcosai.