Clouds
21 Budapest
Dollár
375,13 Ft
Euró
399,84 Ft
Font
457,98 Ft
Bitcoin
28,484 $
Fotó: A földrengés áldozatainak osztanak ételt katonák az Ankarától 900 kilométerre dél-keletre fekvő Diyarbakirban 2023. február 6-án. Hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van. MTI/EPA/Refik Tekin
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egymást váltják a jelentések a halottak számáról, jelenleg közel 4900 emberről tudni, akik nem élték túl a hétfői földrengést.

Továbbra is nagy a káosz Törökországban és Szíriában a földrengéseket követően. Kiderült, hogy legkevesebb húsz olyan fogoly szökött meg egy szíriai börtönből a rengéseket követően, akik az ISIS terroristacsoport emberei.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Törökország egyik tartományba még mindig nem jutott el a segítséget, noha sokan vannak a romok alatt. A helyzet súlyosságát mutatja a nagy nemzetközi összefogás, és sorra érkeznek a mentőcsapatok, köztük a magyarokkal.

A CNN beszámolója szerint már legalább 4890 áldozatról tudni, akik Törökországban és Szíriában vesztették életüket a rengések következményeként. A hétfő hajnali 7,8-as erősségű rengés volt a legerősebb, amit több kisebb-nagyobb követett.

Törökországban eddig összesen 3381 áldozatot regisztráltak, míg a sérültek legkevesebb 20 426-an vannak. Arról nincs információ, hogy a sérültek közül hányan vannak kritikus állapotban, mellyel csak tovább nőhet az áldozatok száma.

Eddig 11 ezer épület megrongálódásáról jelentettek Törökországban, és már közel 25 ezer katasztrófavédelmi szakember dolgozik a katasztrófa sújtott helyszíneken. A mentőcsapatok legalább 10 hajtót és 54 repülőt használnak a sebesültek szállítására, illetve a kutatáshoz.

Szíriában is tovább nőtt az áldozatok száma, 1509-en biztosan életüket vesztették, rajtuk nem lehetett segíteni. A sérültek száma pedig legkevesebb 3548 fő.